Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsbyggnadsnämndens nya ordförande vill låta människor förverkliga sina livsdrömmar

/

"Fråga inte vad ditt land kan göra för dig, utan vad du kan göra för ditt land", sa John F. Kennedy i ett historiskt tal år 1961.
Det var också de bevingade orden som fick Roland Nilsson att ge sig in på den politiska banan.
Nu är han ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Gävle.

Annons

Det är fredag och dagen efter Kristi himmelsfärdsdag. Dörren till förvaltningshuset är låst.

Snart kommer Roland Nilsson, iklädd en bredbrättad hatt, och öppnar. Han blev ny ordförande för den stora Samhällsbyggnadsnämnden när Alliansen tog makten i Gävle vid årsskiftet.

Senare förklarar han att han alltid varit politiskt intresserad. Men aktiv medlem i Moderaterna blev han först 2008. Roland Nilsson säger att han tror starkt på marknadsekonomi.

Det stora förvaltningshuset är kyligt och mörkt. Vi är alldeles ensamma. Resten av tjänstemännen och politikerna firar långhelg i den härliga sommarvärmen.

Roland Nilsson berättar att han växte upp på samma gård där 11 generationer av släkten bott. En skogs- och jordbruksgård utanför Piteå, som ligger där Piteälven rinner ut i havet. En vacker plats – men yrket skulle snart leda honom söderut.

Roland Nilsson är ingenjör och säger att han har ett stort intresse för miljöfrågor.

– Jag har alltid hållit på med skogsbruk. Jag har jobbat med att ta fram råvaran, säger han.

Han berättar att han fick arbete i Stockholm och när han åkte neråt landet på Gamla E4:an la han märke till Gävle. En stad som han snart fick lust att bosätta sig i.

– Jag tyckte att Gävle var en vacker stad som låg logistiskt bra till. Med en dotter i Göteborg, en i Uppsala och skogsmark i Piteå var läget optimalt.

Sedan 2010 har han varit invald i samhällsbyggnadsnämnden I Gävle – och sedan årsskiftet alltså även ordförande.

Den första veckan beskriver han som omtumlande.

– Det gick några dagar, sedan var mailboxen full. Direkt var det många som hörde av sig med idéer kring önskemål de hade, säger han.

Samhällsbyggnadsnämnden är en stor verksamhet med en driftbudget på 355 miljoner kronor och med 167 anställda. Själv är Roland Nilsson deltidsarvoderad. Men enligt honom själv jobbar han i stort sett heltid.

Det parlamentariska läget är besvärligt och han berättar att Alliansen eftersträvar så gott samarbete som möjligt med de rödgröna partierna. Av nämndens tretton ledamöter har Allianspartierna och de rödgröna sex platser var. Det sista och trettonde platsen sitter Sverigedemokraterna på. Det innebär att om Alliansen och de rödgröna är oense bestämmer SD vilka som ska få sin vilja igenom.

Om relationen till SD säger han att det inte finns något samarbete.

– Men de får samma information som alla andra, säger han.

Efter flera turer stoppade Alliansen centrumplanen i november. Men under det senaste kommunfullmäktigemötet bestämde sig en enad församling för att ta upp den på nytt – nu med vissa omprioriteringar av projekten.

– Vi har tidigare inte varit överens om centrumplanen. De rödgröna ville stänga av biltrafiken. Det ville inte vi, säger han.

Nu säger han att Alliansen känner sig nöjda.

Att låta människor få uppfylla sina livsdrömmar beskriver han som något som är viktigt för Alliansen. De vill också anställa en stadsarkitekt som ska jobba med utvecklingen av staden. Tanken är att stadsarkitekten ska rekryteras under våren.

Roland Nilsson säger att framtiden för ett växande Gävle ligger i att förtäta staden varsamt. Och under det senaste kommunfullmäktigemötet klubbade man igenom en revidering av kommunens inriktningsprogram för bostadsförsörjning. Bland annat vill man öka byggandet från 300 till 500 bostäder per år.

Det finns flera utmaningar på vägen för att nå målet.

– Om man lyssnar på medierapporteringen på riksnivå låter det som att alla är ense om att man måste bygga bostäder. Men sedan är det tyvärr inte så när man kommer ner på det lokala planet. Den vanliga, lokala opinionen vill oftast inte bygga, säger han.

Enligt honom handlar det inte om att partierna är oense. Snarare att vanliga medborgare inte vill ha nybygge i närheten av sina hem. Han kallar det för "nimbyismens förbannelse". Nimbyism som det engelska uttrycket "not in my backyard", eller översatt till svenska – "inte på min bakgård".

Just överklagandeprocessen är något som gör att byggen kan dra ut väldigt länge på tiden.

Statliga riksintressen täcker 55 procent av landets yta. Ett annat problem enligt honom är strandskyddet.

– Visste du att strandskyddet i Sverige sträcker sig 40 000 mil? Varje kust, varje sjö – varje liten älv är strandskyddad. Jämför det med att ekvatorns omkrets är ungefär 4000 mil lång, säger han.

Han beskriver det som att svenskt strandskydd sträcker sig tio varv runt jorden.

– Förstår du att det blir problematiskt? säger han.

Roland Nilsson berättar att Alliansen vill jobba mer med visioner och mindre med restriktioner. Han säger att han vill skapa en trygg och lättskött stad där man underhåller det som man redan har, som gator, cykelbanor och trottoarer.

– Sedan vill vi modernisera gamla detaljplaner som innehåller hinder för byggande. I en del finns det mycket restriktioner, säger Roland Nilsson.

Bland annat se över så kallad "prickad" mark där man inte får bygga.

– i dag kan det vara svårt att förstå skälen till varför man inte ville att man ska bygga där.

Enligt honom är ett praktiskt exempel på hur man skulle kunna ändra detaljplanen om att exempelvis en bostadsrättsförening vill bygga inglasade balkonger. Men de har ingen mer byggrätt och får alltså inte bygga mer. Då vill han göra det möjligt att ändra detaljplaner för att de ska kunna få göra det.

– Vi vill ha en tillmötesgående attityd till människors livsdrömmar, säger han.

Mer läsning