Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhällsservice viktig för småorter

Samhällsservice som skolor och äldreomsorg är extra viktigt för Gävle kommuns mindre orter som Hedesunda, Hamrånge och Forsbacka.
Det konstaterar kommunen i det nya programmet för översiktsplan för Gävle kommun.

Annons

I det första programförslaget som senare ska leda fram till en ny översiktsplan för Gävle kommuns ytterdelar definierade man åtta övergripande mål för hur man vill att områdena ska se ut i framtiden. Målen handlar bland annat om stolta invånare, attraktiva livsmiljöer och framgångsrika företag. Under samrådstiden i våras kom över 50 synpunkter in och nu har kommunen arbetat om innehållet lite.

Extra viktig service

– Vi lägger till ett nionde mål där vi lyfter samhällsservicen som är extra viktig i de här områdena. Det handlar om skola, omsorg och platser för möten och aktiviteter som tillhör den basservice som är viktig för att det ska vara levande orter och områden, säger projektledaren Christina Eneris.

Programmet är inte så detaljerat, men anger exempelvis att man vill bygga cirka 300 nya bostäder sammanlagt i de norra, södra och västra delarna av Gävle kommun. Några konkreta områden där bostäderna får byggas är dock inte utpekade, utan den mer djupgående analysen görs först när översiktsplanen ska arbetas fram. Detsamma gäller för utbyggnaden av vindkraft, som kan komma att vålla stor debatt.

Programmet anger också i övergripande ordalag att områden som turism och kollektivtrafik ska utvecklas i anslutning till Gävle kommuns mindre tätorter.

På tisdag i nästa vecka ska programmet antas av kommunstyrelsen och ärendet ska sedan även godkännas av kommunfullmäktige. Sedan kan arbetet med den mer konkreta översiktsplanen dra igång.

Mer läsning

Annons