Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiska golfare drömmer om framtiden

/

Två av Gävles unga lovande idrottare, är två golfande samer.

Annons

Per-Ola Gradin och Dan-Richard Fjellheim Mårtensson, bägge 16 år, flyttade till Gävle för att utöva sin sport samtidigt som de läser en idrottsinriktning på gymnasiet. Men golf är inte den vanligaste sporten där de kommer ifrån. De var ensamma golfare i sin egen ålder. Nu bor de vägg i vägg och kan träna när de vill.

Per-Ola kommer från Vemdalen och har Klövsjö-Vemdalens Gk som hemmabana. Medan Dan-Richard ursprungligen är från Elgå i Norge. Hans hemmabana är Idrefjällens Gk och den klubben representerar han också. 

De tränar nästan varje dag, ett till två pass om dagen. Fysträning, rörlighetsträning, närspel och golfsving ingår eftersom en varierad träning behövs för att nå bästa resultat.

Per-Ola och Dan-Richard flyttade söderut för att bättre kunna satsa på golfandet. Även om de på vinterhalvåret får lov att träna inomhus så finns det bättre resurser här och säsongen är längre.

– Golfintresset är väldigt litet där vi kommer från. Jag är den enda ungdomen på en radie på 20 mil som är så intresserad, säger Per-Ola. Dan-Richard skrattar instämmande.

Handicap visar hur bra man spelar. Spelar man bättre än förväntat sänker man sitt handicap vilket är något som både Dan-Richard och Per-Ola strävar mot.

– Peo och Dan är två är två träningsflitiga grabbar. De har jobbat bra med fysträning och golfteknik hela vintern. Det ska bli spännande och roligt att följa deras utveckling i sommar. Deras säsong blir också avsevärt mycket längre än de är vana vid då de har flyttat hit från norr, säger deras tränare i Gävle, Per Liv.

I framtiden vill de båda spela i de stora tävlingarna, som Europatouren och PGA-touren. Drömmen är att kunna leva på sin sport.

– Det är själva sporten som är rolig. Går det dåligt en dag vill jag bara tillbaka på banan igen och ta reda på vad som gick fel, säger Dan-Richard.

– Allt inom golfen är kul, men inget slår en lång drive, det är det bästa, säger Per-Ola.

Efter att ha tränat inomhus hela vintern längtar nu båda ut till golfbanan.

Film: Adam Lundberg

Mer läsning