Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre ersättning för 650 långtidssjuka i Gästrikland

Cirka 650 långtidssjuka i Gästrikland får sänkt ersättning från 1 juli. Det blir en av de första följderna av de nya sjukskrivningsreglerna som Riksdagen beslutar om i dag torsdag.

Annons

De nya reglerna innebär bland annat att de som varit sjukskrivna minst ett år kan få förlängd sjukpenning. Men då sänks sjukpenningen från 80 till 75 procent av lönen.

I samma veva införs också en så kallad rehabiliteringskedja:

* Under de första tre sjukmånaderna bedöms rätten till ersättning utifrån det jobb den sjukskrivne har i dag. Men arbetsgivaren bör undersöka om det går att ordna andra arbetsuppgifter som gör att den sjukskrivne snabbare kan komma tillbaka till jobbet.

* Efter tre månader ska arbetsgivaren kunna visa Försäkringskassan om det finns annat lämpligt arbete på arbetsplatsen.

* Om man fortfarande är sjukskriven efter sex månader ska Försäkringskassan bedöma om den försäkrade kan klara jobb någon annanstans, i annan bransch eller på annan ort. I så fall kan sjukpenningen dras in.

– Vi kan inte glida på den frågan. Om man kan utföra annat arbete på den reguljära arbetsmarknaden så har man inte längre rätt till sjukpenning, säger Eva Alner Liljedahl, områdeschef för Försäkringskassans lokala försäkringscenter i gävle.

– Om till exempel en byggnadsarbetare skadar knäet så att kanske det är omöjligt att jobba på bygget. Men efter 180:e sjukdagen så måste han titta på andra jobb. Därför gäller det att planera i god tid och till exempel söka tjänstledigt för att pröva andra arbeten.

Om den sjukskrivne byggnadsarbetaren bedöms klara exempelvis kontorsjobb så får han inte behålla sjukpenningen.

Vad kan han då få för ersättning?

– Det återstår att se. Den frågan får bollas till arbetsgivaren eller arbetsförmedlingen, säger Eva Alner Liljedahl.

I det här exemplet är ju byggnadsarbetaren fortfarande anställd. Han är inte arbetslös och har därför knappast rätt till a-kassa.

– Varje dag under sjukskrivningen är guld värd för att planera återgången till det nuvarande eller annat arbete. Det går inte att bara låta dagarna gå, säger hon.

Eva Alner Liljedahl tror att de nya reglerna driver fram tidigare insatser som gör att sjukskrivningarna blir kortare. Men hon tycker att det är negativt att inte förslagen på så kallad rehabiliteringsgaranti och förstärkt företagshälsovård inte läggs fram förrän nästa år.

Mer läsning

Annons