Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst i landet på frukt

/

I Gävleborg har män och kvinnor mer sällan grönt på tallriken än i övriga riket. Det visar Nationella folkhälsoenkäten från Statens folkhälsoinstitut.

Annons

Gävleborgs män och kvinnor är sämst i landet på att äta frukt och grönt minst fem gånger om dagen. I Nationella folkhälsoenkäten uppger bara 2 procent av länets män och 9 procent av länets kvinnor att de kommer upp i den mängden grönt dagligen.

Det är sämre än riksgenomsnittet på 5 procent för män och 13 procent för kvinnor.

Enkäten visar också att en kost med frukt och grönt fem gånger om dagen är ovanligare bland kvinnor som har det dåligt ställt än bland kvinnor utan ekonomiska bekymmer. Och samma sak bland män med sjuk- eller aktivitetsersättning jämfört med yrkesarbetande män.

I Gävleborg är det även vanligare med fetma än i övriga landet. 12 procent av männen och 16 procent av kvinnorna lider av fetma, jämfört med 11 respektive 12 procent i hela riket. Allra vanligast är fetma bland män i Norrbotten och bland kvinnor på Gotland.

Gävleborgarna sticker inte ut med sina alkoholvanor, men 16 procent av männen och 9 procent av kvinnorna har en riskabel alkoholkonsumtion.

Länet har något färre rökare än riksgenomsnittet men däremot fler som snusar dagligen.

 

Mer läsning

Annons