Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalsakuten riskerar nedläggning

Vid årsskiftet löper landstingets avtal med svenska kyrkan om samtalsakuten ut. Och det kommer inte att förlängas. Nu finns det en risk att samtalsakuten försvinner helt, säger samordnaren Robert Mattsson.
– Det kan hända att kyrkan vill driva det vidare, men under vilken form vet vi inte.

Annons

Landstinget har lämnat ett förhandsbesked till svenska kyrkan om att man inte avser att förlänga sitt samarbetsavtal när det går ut vid årsskiftet. Därmed kan samtalsakuten, som drivits i samarbete mellan kyrkan och landstinget sedan början av 2000-talet, komma att försvinna.

– Vi skulle ha firat tioårsjubileum nu men nu blir det inte så, nu kanske vi får lägga ner i stället, säger Robert Mattsson.

Samtalsakuten har tagit emot personer som befinner sig i vad Mattsson kallar ”friska livskriser”, som till exempel behövt stöd efter olyckor, dödsfall i familjen eller skilsmässor.

Det har varit kostnadsfritt och man har haft som policy att akuta fall ska tas emot inom 48 timmar. Fyra personer har jobbat på samtalsakuten och delat på sammanlagt 2,25 tjänster. Mattsson uppskattar att man tar emot omkring 1 200 samtal årligen.

– Det finns en möjlighet att kyrkan vill driva det här vidare. Men under vilken form det blir vet vi inte än.

Enligt Petter Karlsson, landstingets avtalsdirektör, väljer man att inte förlänga avtalet eftersom samtalen är en del av primärvården, som efter årsskiftet ska upphandlas enligt lagen om vårdval.

– Tanken är att det här behovet ska täckas upp av primärvården i länet, av hälsocentralerna, säger han.

Mer läsning

Annons