Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviks vd tro inte på snabb vändning

De tunga industrierna Sandvik, Korsnäs och Ovako gav sin bild av lågkonjunkturen när finansmarknadsministern besökte Gävle i går.
– Det här är bara början, sade Sandviks vd Lars Pettersson om nedgången.

Annons

– På tre veckor i oktober märkte vi av en lika stor dipp i efterfrågan, som på tre år under lågkonjunkturen 1992 till -93, berättade Sandviks vd Lars Pettersson.

Sandvik som varslat runt 1300 anställda i Sverige om uppsägning ser ingen ljusning den närmaste framtiden.

– Vi räknar med att det här bara är början och tror inte på någon förbättring förrän under 2011. Det är viktigt att vi agerar på ett sådant sätt att vi inte lurar oss själva, sade Lars Pettersson och varnade samtidigt för att fler varsel kan bli nödvändiga.

Företagen efterfrågade bland annat andra lösningar än varsel, till exempel permitteringar för att inte förlora viktigt kompetens när det sedan vänder.

Även bankerna fanns representerade. Deras bild är att företag och privatpersoner blivit betydligt försiktigare. Många tror också att det är omöjligt att få lån, men så är inte fallet menade de.

– Året har börjat katastrofalt med ökade konkurser. Det får psykologiska effekter hos bankerna, men vi har ökat vår utlåning i högre utsträckning än i resten av landet trots rådande omständigheter, förklarade Handelsbankens chef i Mellansverige, Rainer Lawniczak.

Mer läsning

Annons