Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänk farten och var beredd på fler djur

/
  • Viltolyckorna ökar i hela Sverige. I Gävleborg spås rådjursolyckorna i år öka med nio procent och älgolyckorna med hela 59 procent. Men det finns sätt att undvika att köra på älg och rådjur. ”Man ska tänka på att det ofta kommer flera djur samtidigt, så man inte bara bromsar för det första”, säger eftersökaren Ivan Nydahl, som här tar hand om ett rådjur som blivit påkört på Västerled.

Viltolyckorna ökar rekordartat.

Men det finns några enkla knep för att undvika att köra på älg och rådjur.

– Bromsa inte bara för första djuret. Särskilt rådjur rör sig i grupp, så kommer det ett, kommer det oftast flera, säger Ivan Nydahl, en av sex jägare i Sandviken som brukar kallas in för att eftersöka skadade djur.

Annons

Oktober till december är farliga tider för bilister. Då sammanfaller gryningen och skymningen – då viltet är som mest i rörelse – med tiden vi åker till och från jobbet och risken för att kollidera med vilt är större.

Som Arbetarbladet berättat väntas det i år inträffa rekordmånga viltolyckor med älg och rådjur inblandade. En orsak är att antalet älgar och rådjur ökat betydligt. En annan är att många bilister inte vet hur de ska undvika olyckorna.

– Åtta av tio personer som är med om en rådjursolycka säger att de tittade på rådjuret som sprang över vägen när det small till och de kolliderade med djuret som kom bakom, berättar Ivan Nydahl, som söker upp och avlivar skadade djur efter viltolyckor.

Anpassa hastigheten

Han har precis tagit hand om ett rådjur som blivit påkört på Västerled. Kvinnan som körde på rådjuret blev chockad, men klarade sig oskadd.

– Just i det här faller rörde det sig om ett ensamt rådjur som var ute och sprang på vägen. Men annars kommer ofta flera. Och är det en älgko så kan hon ha en kalv med sig, säger Ivan Nydahl.

Hans råd om man ser ett djur springa över vägen är att bromsa rejält och vända uppmärksamheten mot platsen djuret kom ifrån – och inte att följa det första djuret med blicken.

Följ hastighetsgränserna

Andra sätt att undvika olyckor är att följa hastighetsbegränsningarna och anpassa hastigheten till rådande förhållanden samt att vidga sitt synfält och söka av även området bredvid vägen med blicken.

– Det behöver inte vara mycket skog runtomkring, rådjur och älgar kan dyka upp även i villaområden.

Om man ändå är med om en viltolycka ska man ringa till polisen och anmäla det. Polisen i sin tur kontaktar eftersökare som finns för varje jaktvårdsområde.

– Många som är med om en olycka blir väldigt skakiga. En gång satt en kvinna och grät med rådjurshuvudet i knät när jag kom, berättar Ivan Nydahl.

Man är enligt lag skyldig att märka ut olycksplatsen. Det finns särskilda markeringsremsor som man kan få av bilprovningen, men det går även bra med en vanlig plastpåse.

Mer läsning

Annons