Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt moms ger billigare mat på krogen

/
  • Restaurang Absint, i hotell Winns lokaler i Gävle, kommer att sänka priserna på sin a la carte-meny men avstår från att sänka priset på luncherna.

Från årsskiftet sänks momsen för landets restauranger.

Förhoppningen är att priserna ska sänkas och att fler väljer att anställa.

– Vi kommer att sänka vissa priser, men vi får se om vi anställer fler. Jag tror inte på någon invasion av nya gäster, säger Claus Hartmann, restaurangchef vid Absint i Gävle.

Annons

Sänkningen av krogmomsen är en snackis inför det kommande året. Vilka kommer att sänka sina priser?

Men det är också en prestigeladdad satsning för regeringen. De räknar med att restaurangerna tack vare sänkningen nu får råd att anställa personal.

De stora hamburgerkedjorna har gått ut med att priserna kommer att sänkas och anställningarna bli fler. McDonalds kalkylerar med att anställa ytterligare 600 personer i Sverige under 2012.

Men för alla är det inte lika självklart. Arbetarbladet har pratat med några krögare i Gästrikland och Norduppland. Deras bild av reformens effekter ser helt olika ut.

Några ser möjligheten att dra ner på priserna eller anställa den där personalen som de tidigare inte haft råd med. Andra tycker att marginalerna redan är så små och ser de extra kronorna som en chans att överleva.

Restaurang Absint, i hotell Winns lokaler i Gävle, kommer att sänka priserna på sin a la carte-meny men avstår från att sänka priset på luncherna.

– Luncherna är så pressade ändå. Men i övrigt så vill vi att sänkningen ska komma gästerna till del, säger Claus Hartmann.

För dem har dock ett problem uppstått. En stor del av matgästerna är konferensbesökare, och det är inga glasklara besked om momssänkningen även ska gälla konferensgäster.

Oavsett hur det löser sig är det inte alls säkert att momssänkningen ger några nya jobb hos Absint. I dag har de ett 15-tal fast anställda och flera timanställda.

– Det är omöjligt att spekulera i det. Ser vi att det blir en anstormning av gäster tack vare det här så anställer vi. Men jag har svårt att tro att det blir så.

Mer läsning

Annons