Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för lyxhälaren

/

(uppdaterad 14:14) Hovrätten ändrade tingsrättens dom och sänkte straffet för den 38-årige lyxhälaren från Gävle. Rätten ansåg inte att hans otillåtna handel med bland annat lyxbilar var en systematisk verksamhet.
Domarna för de filmade fortkörningarna står dock fast.

Annons

Tidigare i år dömde tingsrätten den nu 38-årige Gävlebon till två års fängelse för sju fall av grovt häleri, men även grov vårdslöshet i trafik, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.
38-åringen hade dock hoppet kvar om att bli helt frikänd och hade till hovrättsförhandlingarna åberopat ny bevisning i form av vittnen och lönespecifikationer, men rätten lämnade allt det nya utan avseende.
Däremot ändrade hovrätten tingsrättens dom i några fall. Dels ogillades två av häleripunkterna helt eftersom åklagaren inte kunnat bevisa att 38-åringen hade för syfte att sälja en fyrhjuling och en stereoanläggning vidare.
De övriga häleripunkterna sänktes till brott av normalgraden. Hovrätten anser rörande vart och ett av de brotten att "det är inte utrett att brottet har utgjort ett led i annan systematisk brottslighet". Även bidragsbrottet sänktes av samma anledning till brott av normalgraden.
När det gäller de tillfällen då 38-åringen filmat sig själv när han kört lyxbilar i otillåtna hastigheter står domarna fast. Det är sex fall av grov vårdslöshet i trafik, ett fall av vårdslöshet i trafik och ett fall av hastighetsöverträdelse.
Det totala straffet för de samlade brotten sänktes till ett år och sex månader. 38-åringen ska även betala drygt 450 000 kronor till stat och försäkringsbolag.
Trots att hovrättens dom var en motgång för åklagare Christer Sammens, är han inte nämnvärt missnöjd med resultatet.
– Det är ingenting som stör mig i någon större omfattning. Utifrån de resurser och den tid jag lade ned är jag ganska nöjd, säger han.

Mer läsning

Annons