Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo: "Vill inte utmåla en region"

/

Säpo vill inte bekräfta att rekrytering till Islamiska staten förekommer eller att det skulle finnas IS-krigare i Gästrikland.
Säpo är tydliga med att religiösa samlingsplatser som till exempel moskéer inte ska sammankopplas med enskilda personers våldsbejakande budskap.

Annons

I veckan uppdagades det att Ali Al Ganas, som är aktiv inom Gävle moské på Söder, i flera inlägg på Facebook hyllat personer som krigat för terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Säpo är dock mycket försiktiga med att peka ut Gävle och Gästrikland som en region där IS-rekrytering och IS-soldater förekommer.

– Det är inget vi pratar om. Vi ser våldsbejakande religiös extremism som ett nationellt och internationellt problem. Vi vill inte utmåla någon region på det viset, säger Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

Säpo gör inga sammankopplingar mellan moskéer och församlingar och rekrytering till extremistgrupper.

– Enskilda personer kan ha våldsbejakande budskap men det ska inte kopplas ihop, säger Fredrik Milder.

Rekryteringen sker på andra håll – särskilt över nätet.

– Det finns en utbredd rekrytering över sociala medier. De tar bland annat hjälp av inspirationsfilmer som glorifierar läget i de aktuella krigszonerna.

Vad får människor att gå med i religiösa extremistgrupper?

– Många kan känna en religiös plikt. Samtidigt som man inte ser någon ljus framtid här i Sverige. Den glorifierade bilden som sprids av läget i Syrien och Irak leder till att de tror att möjligheten att bygga upp ett kalifat finns. I stället hamnar de bara i en krigszon. Det är också något som kan leda till psykiska besvär för personerna som åker.

Mer läsning

Annons