Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Satsa på Fjärran Höjder”

/

Stäng Valbobadet och Lillhagsbadet för att ha råd att bygga ut Fjärran Höjder.
Det förslaget får kultur- och fritidsnämnden i Gävle på sitt bord inom en snar framtid.

Annons

Det är Gävles badchef Bernt Jonsson som har tagit initiativet till diskussionen om hur många badhus Gävle kommun har råd med.

– Om vi har tre bad i stället för ett väntas kostnaderna öka våldsamt de närmaste åren, säger Bernt Jonsson.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat är Lillhagsbadet i Bomhus stängt sedan i höstas i väntan på renovering. Ombyggnaden beräknas kosta cirka 12 miljoner kronor.

Om ett par år är det dags för Valbobadet. Den renoveringen beräknas gå på cirka 20 miljoner kronor. Med utgifter på cirka 32 miljoner konstaterar Bernt Jonsson att det knappast blir fråga om ytterligare kommunala pengar för att satsa på Fjärran Höjderbadet. Och en utbyggnad av Fjärran Höjder är det han tycker borde prioriteras, bland annat för simklubbarnas skull.

– När man bygger ett nytt bad ska det bli bättre, inte sämre. Nu med facit i hand tio år senare ser vi att det inte blev bra och nu har vi chansen att räta upp det här. Simklubbarnas verksamhet ska rätas upp för deras verksamhet är tynande, säger han.

På Lillhagsbadet är bassängen 12 meter lång, på Valbobadet är inomhusbassängen 18 meter. Enligt Bernt Jonsson begränsar det möjligheten att få intäkter från andra än föreningar.

– Man bygger om bad för 15–20 år framåt. På Fjärran har man möjlighet att dra på sig mer verksamheter och dra in nya intäkter som får ned driftskostnaden, säger han.

De tre baden kostar nästan 30 miljoner kronor per år att driva varav nästan 16 miljoner är skattepengar.

Badchefen ser ytterligare fördelar med att ha ett badhus i stället för tre. I första hand är det minskade materialkostnader, en klortillverkningsanläggning i stället för tre, färre resor för personal som i dag åker till Valbo för att hålla simskola, men framför allt minskade driftskostnader.

– Ekonomiskt sett för framtiden är det inte försvarbart att ha tre bad. Bad är inte kontorslokaler och det enda man vet är att energikostnaderna går upp, säger han.

– Jo, det är bråttom, bråttom.

Förvaltningschefen Mats Öström bekräftar att det pågår en utredning om Fjärran Höjderbadet som ska presenteras för nämnden tidigast 22 april.

Mer läsning

Annons