Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på nya papperskorgar

/
  • Nya papperskorgar. Så här kan de nya sorteringsbara papperskorgarna som ska sättas upp i Gävle se ut. De innehåller fyra olika fack där man kan lägga olika typer av sopor.Foto: Gävle kommun

Fyra nya papperskorgar med inbyggd sopsortering ska sättas upp i Gävle.

Annons

– Det ska vara lätt att göra rätt på en gång, säger tekniska nämndens ordförande Inger Schörling (MP).

Mona Justusson tyckte i ett medborgarförslag att kommunen borde sätta upp papperskorgar med inbyggd sopsortering av en modell som hon har sett i Spanien. Hon skriver att det troligtvis skulle leda till att nedskräpningen i Gävle skulle minska.

Tekniska kontoret gillar förslaget och ska nu köpa in fyra sorteringsbara papperskorgar av en modell med fyra olika fack att stoppa sopor i. Tre av dem ska stå i Boulognerskogen och en på någon annan plats som ännu inte är bestämd.

Bra för parkerna

– Vi tror att det framför allt är i parkmiljö där man vistas mycket sommartid som de kan göra nytta, säger Kai Olsson, gatuingenjör på tekniska kontoret.

Totalt kostar papperskorgarna 60 000 kronor att köpa in och 10 000 kronor per år i drift. Det är oklart om det finns några pengar i årets budget och därför kommer papperskorgarna troligtvis på plats först nästa sommar.

Politikerna i tekniska nämnden hoppas att de nya soptunnorna ska leda till att problemen med nedskräpning minskar.

Kan sortera på en gång

– Jag tror att det är en bra idé att man kan sortera på en gång. Om det fungerar bra får vi fundera på att köpa in fler, säger Inger Schörling.

Totalt kostar kommunens städning av parker och gator och tömning av papperskorgar omkring tio miljoner kronor om året.

Mer läsning

Annons