Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning som verkar skåpsäker

/
 • BEHÖVS FLER ANSTÄLLDA. På Tunnplåt i Gävle tror ledningen på ljusa tider trots lågkonjunkturen. Ove Olsson fogar          ihop ett av plåtskåpen.
 • BEHÖVS ÄNDÅ. Plåtskåpen från Gävle säljer även i dåliga tider.
 • Magnus Oscarsson och Gert Jansson.

Verkstadsföretaget Tunnplåt i Gävle går mot strömmen och satsar på att växa trots lågkonjunktur och finanskris.


– Ska man vara med så måste man våga chansa också. Förutsättningarna är jättebra, säger ägaren Gert Jansson.

Annons

I somras tog han över statliga Samhalls tillverkning av plåtskåp på Sörby urfjäll i Gävle.

Både maskinerna, varulagret och de stora lokalerna ingick i affären. Flera Samhallanställda skulle också följa med.

Gert Jansson valde att bilda ett särskilt bolag, Tunnplåt Sörby AB, där den nyförvärvade verkstaden ingår. Han kopplade in Magnus Oscarsson, vd och delägare i Prefabteknik i Gävle.

Magnus Oscarsson äger nu hälften i det nybildade bolaget och driver verksamheten på Sörby urfjäll. Om allt går som planerat ska Gert Jansson till sommaren flytta dit Tunnplåts gamla verkstad som i dag finns på Industrigatan på Brynäs.

– Vi tar över en fungerande verksamhet. Nu ska vi strukturera om, ändra flöden och rutiner, så att den blir lönsam, säger Magnus Oscarsson som till jul kopplar bort sitt engagemang i Prefabteknik och satsar allt på plåtskåpstillverkningen.

De båda lyser av framtidstro.

Bland det första de gjorde var att investera 4,5 miljoner i en datastyrd stansmaskin. Det gör att man slipper köpa in färdigklippta plåtbitar och även kan ta åt sig legoarbeten från andra verkstäder i regionen.

Flera miljoninvesteringar planeras för att ytterligare öka omsättningen och effektiviteten.

I höstas anställdes åtta personer.

Ett 20-tal Samhallanställda har praktiserat och delvis hyrts in. Från tisdag ska 20–25 av dem få anställning i Tunnplåt Sörby AB.

– Ju mer vi växer desto mer jobb kan vi ta åt oss, säger Magnus Oscarsson.

Han tror att omsättningen inom ett år når cirka 60 miljoner kronor, en ökning med 20 procent jämfört med i dag.

Det kräver att ytterligare ett tiotal personer anställs. I så fall kan Tunnplåts båda bolag sysselsätta närmare 60 personer.

Gert Jansson och Magnus Oscarsson medger att övertagandet av Samhall-personal, varav flera har olika funktionshinder, medfört en del kulturkrockar. Magnus Oscarsson försöker bland annat skärpa kraven och höja tempot.

– Det gäller att hitta rätt arbete för rätt person, säger han.

– För varje månad går det bättre och bättre. Folk växer med uppgifterna.

Han siktar också på att halvera lagret med insatsvaror. I stället för prognoser som kanske inte slår in ska kundernas order styra produktionen.

I anläggningen för pulverlackering, som är den största i regionen, finns utrymme för bland annat legojobb. Där kan det bli både två- och treskift framöver, tror Magnus Oscarsson.

– Vid lågkonjunkturen 1992–1993 rullade vi på som vanligt. Jag tror inte vi påverkas särskilt mycket den här gången heller, säger Gert Jansson som beskriver sig som ”obotlig optimist”.

Mer läsning

Annons