Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen imponerar inte

10 miljoner extra till förskolan imponerar inte på oppositionen i Gävle.

– Att inte sträva efter 15 barn per grupp är fel, säger Per-Åke Fredriksson, FP.

Annons

Folkpartiets oppositionsråd anser att de senaste årens ökade barngrupper bevisar att det krävs tydliga politiska mål.

– Jag tycker man ska följa Skolverkets rekommendationer, man kan inte kompensera mindre grupper med mer personal. Skolverket är tydligt med att 20 barn med fyra vuxna inte är samma kvalitet som 15 barn med tre vuxna, säger Per-Åke Fredriksson.

De rödgröna i Gävle berättade i går om en satsning på kvalitet i förskolan, och gjorde samtidigt klart att man lämnar vallöftet om 15 barn per barngrupp. Majoriteten vill hellre fokusera på att minska antalet barn per pedagog.

Tydlig styrning

Moderaternas oppositionsråd tycker att den styrande majoriteten gör en underlig vändning.

– Det som är viktig för oss är att ha små barngrupper, det handlar om att tillföra resurser, men också att bygga nya förskolor. Där ligger Gävle efter och därför är det här ett sätt för majoriteten att rädda sig. Det behövs en tydlig politiskt styrning, jag tycker vi ska ha en politisk ambition med 15 barn per barngrupp, säger Inger Källgren Sawela.

Tid för alla barn

Många av Lärarförbundets medlemmar i Gävle tycker att barngrupperna i förskolan är för stora. Men vice ordförande Anna Söderlund har svårt att sätta en siffra på vad som är för många.

– Det beror på lokaler och barnen i barngruppen, om man har barn med särskilda behov och på vistelsetiden för barnen. Men samtidigt är det tråkigt om de bara ska räkna barn per personal, säger hon.

Att exempelvis ha 25 barn med fem pedagoger blir på tok för många relationer för små barn att hantera.

– Som lärare måste jag kunna möta alla barn och se alla barn, det är det som är kvalitet, säger hon.

Marita Engström, Vänsterpartiet, menar att majoriteten fortfarande vill minska barngrupperna, och ser inte den nya inriktningen som ett svek mot väljarna.

– I princip är ambitionen densamma, men att vara flexibel för där det finns 15 eller fler och det fungerar bra. För mig känns det inte som att vi har ändrat oss eller svikit något vallöfte, säger hon.

Mer läsning

Annons