Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schönnings tänker lämna Gävle för Kina

/
 • NYBYGGT. Per Schönnings visar upp ritningar över området där han köpt lägenhet i Hainan, Kina. ”Jag håller på                    och tragglar och lär mig kinesiska men det går dåligt” säger han och skrattar.
 • BADPARADIS FÖR KINESER. Ön Hainan där Gävlebon Per Schönnings köpt lägenhet är en klassisk turistort för kineser, de badar gärna iförda färgglada dräkter.
 • LÄGENHETS-KOMPLEX. På kinesiska ön Hainan har Gävlebon Per Schönnings köpt sig en lägenhet. Han är ensam utlänning och lär sig kinesiska.
 • IMPULS. På den här fastighetsförmedlingen impulsköpte Gävlebon Per Schönnings sin kinesiska lägenhet.

Många svenskar köper i dag semesterhus i Spanien eller Thailand. Gävlebon Per Schönnings är inte en av dem. Under en semesterresa till okända kinesiska ön Hainan slog han till och blev lägenhetsägare.

– Jag bara kände gud vilket ställe, här skulle jag kunna vara, här köper jag, säger Per Schönnings.

Annons

I oktober förra året var Gasklockornas chef Per Schönnings på tjänsteresa i Kina. Han hade hört talas om en vacker ö, Hainan, i södra delen av landet och tog en veckas semester. En dag gick han förbi en fastighetsförmedling och såg foton på blivande lägenheter i fönstret.

– Jag knallade in där och de tog med mig ut till byggplatsen, berättar Per Schönnings.

En snabb affär

Senare samma dag ägde han en lägenhet i vad som kallas ”Kinas Hawaii”.

– Fastighetsförmedlingen hade aldrig sålt till en utlänning förut, de tyckte det var spännande, säger han.

Då kinesiska regeringen i januari deklarerade att Hainan ska bli Kinas främsta semesterort lär Per Schönnings snart få sällskap av fler utlänningar. Välkommet då matutbudet förmodligen ökar men ändå ovälkommet enligt Gävlebon.

– Jag skulle vilja behålla ön som den är...

Som ensam utlänning blir det mycket charader och pekande när lägenheten ska inredas. I Kina köper man som standard nya lägenheter rått, det vill säga enbart bärande väggar i betong. Allt måste göras, vilket Per Schönnings blev medveten om vid ett besök i januari.

– Det har varit en rolig utmaning men jag hade en period när jag var nära att ge upp, berättar han.

Vakar över festivalen nu

Svackan i Per Schönnings annars starka kinesiska dröm kom när arbetet med att inreda lägenheten stötte på patrull för en stund, men nu är det en glad och förväntansfull man som återvänt till Gävle. Efter att ha övervakat bygget i Kina blir det nu till att hålla ett vakande öga på rockfestivalen i hans Gasklockor.

Återvänder i oktober

I oktober återvänder Per Schönnings till Hainan och då ska lägenheten stå färdig. För runt 300 000 kronor har han fått en splitterny lägenhet på 60 kvadrat inredd efter eget tycke och smak.

Tanken är att den ska fungera som ett andra hem under semestrar fram tills pensioneringen, då han tänker bosätta sig där under vinterhalvåren.

– Ja, nu ses pensioneringen som något positivt, konstaterar Per Schönnings.

Mer läsning

Annons