Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schörling slipper inte skatt på pensionsbidrag

Den före detta EU-parlamentarikern Inger Schörling (MP) slipper inte undan skatten på de pensionsbidrag som hon tog emot under sin tid i Bryssel. Regeringsrätten tar inte upp hennes överklagan.

Annons

Målet handlar om EU-parlamentarikernas frivilliga pensionssystem. Ledamoten betalar en tredjedel av insättningarna och parlamentet två tredjedelar.

Före 2004 fanns inga, eller oklara riktlinjer för när utbetalningen ska inkomstbeskattas i Sverige – antingen som lön när avgiften betalas in eller på pensionen när den betalas ut.

Skatteverket bestämde då att bidraget från EU-parlamentet ska inkomstbeskattas varje år.

Däremot skulle pensionsutbetalningen bli skattefri. Därför beslöt Skatteverket att eftertaxera de EU-parlamentariker som deltar i det frivilliga pensionssystemet från år 2000 och framåt.

Flera EU-parlamentariker, däribland Inger Schörling, överklagade då till länsrätten, som gav henne rätt.

Ärendet överklagades dock till kammarrätten, som gick på Skatteverkets linje, och menade att Inger Schörling måste betala skatt för de pensionsbidrag hon fått åren 2000–2004.

Regeringsrätten fann att det inte finns något skäl att ta upp kammarrättens dom från januari 2008 till omprövning. Den står därmed fast.

Mer läsning

Annons