Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD är de enda som inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn

/

Såväl kommunerna i Gästrikland som Tierp och Älvkarleby får ett ökat tryck att ta emot fler ensamkommande barn 2016. I några kommuner kräver länsstyrelsen att mottagandet tiodubblas. I en del kommuner är också avtalen en fråga för styrande politiker.

Annons

LÄS MER: Fler nyanlända till Sandviken

Enigheten var total mellan de rödgröna och alliansens politiker när man i måndagens fullmäktige i Gävle skulle besluta om att utöka avtalet med Migrationsverket angående de ensamkommande flyktingbarnen.

En efter en gick politikerna upp i talarstolen och uppmanade politikerna att ta ansvar och skapa ett väl fungerande mottagande.

– Barnen kommer oavsett vad vi beslutar. Det här handlar inte om det, det här handlar om att få en bra struktur, sa Daniel Kvarnlöf (M).

– Vi i alliansen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är med och visar medmänsklighet. Vi tar ansvar, sa Lili André (KD).

– När det gäller alla människors lika värde finns en majoritet i fullmäktige, det är jag stolt över, sa Ann-Helen Persson (C).

Bara rasistiska Sverigedemokraterna motsatte sig förslaget.

– Vi tycker inte att det är rätt att vi lockar hit människor, som offrar sina liv, för att komma hit till akut bostadsbrist, skyhög arbetslöshet och vikande skolresultat. Till skillnad från de populistiska partierna här tar vi ansvar för Gävle, sa Richard Carlsson (SD) och yrkade avslag till det nya avtalet.

Några fnös ljudligt i fullmäktigesalen när Carlsson anklagade dem för att vara populister och Maritha Johansson (V) gick i svaromål.

– Naturligtvis tillhör jag hellre ett populistiskt parti, än ett skrämselparti som ert. Vad ska vi göra, ska vi bryta mot socialtjänstlagen? sa hon efter Carlssons utspel.

Avtalet om att ta emot totalt 315 ensamkommande, cirka 200 barn till utöver de som redan befinner sig i kommunen, röstades igenom med en klar majoritet. Bara SD sa nej och reserverade sig.

LÄS OCKSÅ: Snart kommer de ensamkommande barnen Gävle ska hjälpa – men fortfarande finns inga bostäder

Samma scen spelades upp under måndagens kommunfullmäktige i Ockelbo. All partier utom SD tyckte det var på sin plats att teckna ett utökat avtal om mottagande av ensamkommande barn.

– Det är oerhört viktigt att vi tar vårt solidariska ansvar, sade kommunalrådet Magnus Jonsson (S) på kommunfullmäktige i Ockelbo i måndags.

En åsikt som Jonny Lindblom från rasistiska Sverigedemokraterna (SD) inte delade.

– Det finns inga bostäder, jag hävdar att det är djupt problematiskt att skriva avtal, sade Jonny Lindblom (SD).

– Vi har redan 46 ensamkommande flyktingbarn, 26 av dem i privat boende, konstaterade Marit Rempling.

Anders Norlander (M) pekade på att situationen i socialnämnden inte är katastrofal.

– Jag tycker att vi med glädje ska ta hand om de barn som kommer. Jag tror att det skapar glädje i våra hjärtan, sade Norlander (M).

Även kommunfullmäktiges ordförande Anna Schönning (S) såg fram emot att hjälpa barnen.

– Jag är stolt över att kunna hjälpa dem. Har ni sett hur det ser ut i Malmö? undrade hon.

LÄS OCKSÅ:

Så många fler ensamkommande ska Gävle ta emot – förnyar avtalet med Migrationsverket

Sandviken kraftsamlar för att ta hem ensamkommande flyktingbarn

Mer läsning

Annons