Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD fick mothugg om avslutning i kyrkan

/
  • SÅ SKA DET SE UT TYCKER SD. Björkängsskolan i Karlholm firar skolavslutning i Västlands kyrka.

Sverigedemokraterna vill att skolavslutningarna ska firas i kyrkan.

Förslaget väckte stort motstånd bland övriga partier när det debatterades i kommunfullmäktige.

Annons

Sverigedemokraterna har i flera kommuner runt om i landet lämnat in en motion om att skolorna bör anordna ”traditionella, kyrkliga skolavslutningar”. Förslaget var på måndagen uppe i Gävle kommunfullmäktige och Roger Hedlund (SD) motiverade det så här:

– Det handlar om att bevara våra traditioner. Ansvaret att fortsätta med dem anser jag ligger hos oss politiker och vi ska inte delegera ned till skolorna att fatta sådana beslut.

Alla de andra partierna var dock motståndare till förslaget och resonemangen handlade mycket om att det är rektorerna själva som ska bestämma hur skolans avslutningar ska firas.

– Den här motionen rör något som över huvud taget inte är något problem i Sverige. Jag är äldst här och har aldrig upplevt en kyrklig skolavslutning. Låt skolorna bestämma själva, gärna i samråd med föräldrar men det här är definitivt inte en politisk fråga, sade Gunilla de Maré (M).

Ifrågasatt tradition

– Roger Hedlund vill värna traditionerna, då undrar jag vilka traditioner. Ska Sverigedemokraterna bestämma det? Många upplever inte att det är någon tradition att ha skolavslutningar i kyrkan, sade Marita Engström (V).

Religionsfrågan vävdes också in i diskussionen. Många menade att det knappast är folk från andra kulturer som inte vill att skolavslutningarna ska firas i kyrkan, utan att det är icke troende personer med svensk bakgrund.

– Vi verkar ha lite olika bild av vilken roll kyrkan spelar för oss i Sverige i dag. Fler väljer att vigas borgerligt och kyrkan är i lite kris för att så många väljer att gå ur, sade Elin Lundgren (S).

Roger Hedlund menade dock att frågan inte har någon koppling till religion utan bara handlar om traditioner.

Mer läsning

Annons