Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD har befälet när ny budget ska klubbas i Gävle

/

Sverigedemokraterna har åter allt i sina händer när budgetförslagen för 2017 ska behandlas i Spegelsalen i morgon måndag. Får vi en repris på dramatiken från november?

Annons

Det var då SD:s starke man i Gävle, riksdagsledamoten Roger Hedlund, ställde sig upp och förklarade att hans parti skulle ge sitt stöd till Alliansens budget. Ett sus gick genom Spegelsalen och mest förvånad tycktes den dåvarande oppositionen vara. Beslutet satte punkt för ett hundraårigt socialdemokratiskt maktinnehav.

I morgon har kommunfullmäktige tre förslag för 2017 att ta ställning till. I praktiken handlar det om två. SD är förvisso tredje största parti i Gävle men torde inte få majoriteten med sig för sin budget som bland annat innehållar nedläggning av symfoniorkestern och konstcentrum.

Det var de sittande partiernas ”oansvariga invandringspolitik” som låg till grund för SD:s ställningstagande i november. Ännu så länge håller partiet sin vågmästarroll i det dolda, men beslutet nyligen i kommunstyrelsen som innebär hårdare tag mot EU-migranters tillfälliga boenden och att deras barn nekas plats i förskola och skola, uppfattas som att Alliansen tagit en ”tydligare hållning” i en för SD dominerande fråga.

Just ovanstående var något som några Allianspartier motsatte sig för ett år sedan. Nu är det de rödgrönas tur att opponera sig.

Ombytta roller märks också i blockens budgetförslag. Med eget ansvar över de nära 5,4 miljarder kronor som kommunen har att befatta sig med i form av skatter och statsbidrag, tvingas Alliansen backa från tidigare utfästelser. Den tidigare hjärtefrågan, ett nytt Stadsbibliotek, har lagts i malpåse och skridskoåkarna i Hagaström får fortsätta vänta på en konstfrusen isoval. Och kanske inte ens där. En utredning ska nu undersöka var den mest lämpliga platsen finns i kommunen. Dessutom har Alliansen i fråga om Sofia Magdalena på Öster bytt fot två gånger inom några veckor under våren. Först skulle äldreboendet rustas, nu ska det stängas.

Alliansen vill påskynda försäljningen av Fjärran Höjderbadet, införa ett industriprogram på gymnasiet och lärlingsplatser för nyanlända inom byggsektorn. Extra miljoner går också till ett tryggare och snyggare Gävle. Att städa upp och måla om sopkorgar var också ett av Inger Källgren Sawelas första uttalande som kommunstyrelsens nya ordförande. En kuriositet i Alliansens budget är den öronmärkta miljon som ska användas när kommunen passerat 100 000 invånare och därmed får anledning att fira.

Skola och omsorg omhuldas av samtliga oavsett partifärg. I ett avseende råder också enighet mellan blocken när det gäller det framväxande Gävle. Här har en överenskommelse om bostadspolitiken för hela mandatperioden träffats. Den garanterar 500 nya bostäder varje år fram till 2030. Det är den enda blocköverskridande uppgörelsen. Trevare sägs ha skickats ut från Alliansen, men så har inte de rödgröna uppfattat det.

I opposition kan de rödgröna sockra och spenderar drygt elva miljoner mer än Alliansen och lanserar dessutom en rad ofinansierade förslag. Den rödgröna tråden är mötesplatser. Stadsbadets tredje etapp bör stå klar nästa sommar, kommunens övriga badplatser ska rustas upp och ett utbyggt kulturhusliknande Stadsbibliotek ska vara klart till 2020. Sexton miljoner avsätts till förbättrade vägar med fokus på cyklister. Växthus 2018 är en idé om ett nytt komunalt växthus som också kan vara ett aktivitetshus och en arena för socialt företagande; Science Park ska samla innovativa företag och aktörer; och minst två så kallade Pocket Parks, mindre grönområden i stadsmiljö, ska anläggas.

Att notera i det rödgröna förslaget är de tio miljoner som satsas för att avveckla delade turer inom hemtjänsten. Det har länge varit en prioriterad fråga för SD. Men om det är tillräckligt för att maktbalansen åter ska rubbas återstår att se.

Mer läsning

Annons