Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd och POSK framåt i kyrkovalet

/

( Ny version 14.35) Sverigedemokraterna ökade från ett mandat till tre i Gävle samfällda kyrkofullmäktige. Samtidigt fick de fler mandat i Uppsala stift och kyrkomötet. Även POSK, politiskt obundna i Svenska kyrkan, gjorde ett bra val och fick 13 mandat.

Annons

Socialdemokraterna backade jämfört med förra valet men är fortfarande det största partiet.
Var tionde av de röstberättigade i Gävle kyrkliga samfällighet gick till valurnorna i söndags. Men ändå blev det ett lägre valdeltagande än 2005. De stora vinnarna är Sverigedemokraterna och POSK, politiskt obundna i Svenska kyrkan.

Sverigedemokraterna fick tre mandat i Gävle kyrkofullmäktige, jämfört med valet 2005 då de knep ett mandat. 388 personer lade sin röst på Sverigedemokraterna, totalt 7,8 procent av rösterna.
– Vi är väldigt nöjda och resultatet visar att vi är ett intressant alternativ för många. Vi växer och så kommer det fortsätta, säger sverigedemokraten Louise Erixon.

I Bomhus församling behåller de sitt mandat, även om de fick färre röster än valet 2005. Även i Uppsala stiftsfullmäktige utökar Sverigedemokraterna mandaten, från ett mandat år 2005 till två mandat i år. En ökning med 700 röster. I Kyrkomötet i Sverige blev resultatet sju mandat (2005 fyra mandat).
– Vi har drivit en aktiv valrörelse de senaste veckorna. Nu hoppas vi på samarbete med de andra partierna för att stoppa medlemsraset i Svenska kyrkan, säger Louise Erixon.


POSK, Politiskt obundna i Svenska kyrkan, fick 26,3 procent av rösterna och 13 mandat i kyrkofullmäktige.
– Det är bra, vi hade tolv namn på listan och fick 13 mandat. Mest nöjd är jag med Bomhus församling, där ställde vi inte upp senast och fick den här gången fyra mandat, säger Stig Thuresson, som kandiderar för POSK.

Socialdemokraterna räknade in 1 636 röster i kyrkofullmäktige, som räcker till 16 mandat och de är fortfarande det största partiet. Men partiet har tappat rejält. I år blir det sju mandat färre än 2005 då man sammanlagt fick 23 mandat.
– Det är inte roligt att tappa så mycket. Vi har inte lyckats mobilisera våra väljare. Det har funnits flera listor och mer att välja på det här valet. Valdeltagandet har gått ner och vi brukar lyckas bättre när det är fler som röstar, säger socialdemokraternas ombudsman Carina Holm.

Hon följde med spänning resultaten under söndagskvällen och konstaterar att POSK tagit en stor del av rösterna, speciellt i Bomhus församling. Där minskade socialdemokraterna med fem mandat.
Glädjande för socialdemokraterna är att de ökar med ett mandat i både Hille församling och Valbo församling.
Resultatet av personvalen sammanställs av Uppsala stift under de närmaste veckorna.

Mer resultat från kyrkovalet finns på http://kyrkoval.svenskakyrkan.se/valresultat/

Mer läsning

Annons