Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd:s förslag om pargaranti i Gävle avslås

Sverigedemokraterna i Gävle vill införa en kommunal parboendegaranti för äldre. Motionen behandlades i omvårdnadsnämnden i går.
– Vi tror inte på att införa en sådan garanti, säger Vivi-Anne Sundqvist, s-ordförande i omvårdnadsnämnden.

Annons

Sverigedemokraterna i Gävle vill att kommunen inför en parboende- garanti som ger par rätten till gemensam lägenhet på särskilt boende för äldre, även om bara en av dem är i behov av vård. Parboendegaranti är ett förslag som Sverigedemokraterna har fört fram i flera kommuner.

Fåtal lägenheter för två

 

I dag finns det 923 lägenheter på särskilt boende för äldre i Gävle kommun, endast ett fåtal av dem är anpassade för att rymma två personer.

Kommunen försöker i stället att så långt det är möjligt tillgodose hjälp-behovet i parets egen bostad genom till exempel hemtjänst. Det finns även avlastning via anhörigstöd, hemtjänst och korttidsvistelse.

Omvårdnadsnämnden anser att det finns flera nackdelar med garantin. Omsättningen av lägenheter i särskilt boende är stor, ungefär en tredjedel per år.

– Hyresgästerna har besittningsskydd, vilket innebär att om den sjuka parten avlider, så har den friska maken eller makan rätt att bo kvar. Det minskar tillgången av särskilt boende för dem som verkligen behöver det, förklarar Vivi-Anne Sundqvist, s.

Omfattande behov

 

De som bor på särskilt boende har omfattande omvårdnadsbehov dygnet runt och många har en demenssjukdom.

– Risken är att den medflyttande blir isolerad. Det är ett stort steg att bryta upp från sitt hem och flytta in på ett särskilt boende

Omvårdnadsnämnden anser däremot att kommunen tillsammans med fastighetsägare planerar för mer flexibla planlösningar som möjliggör parboende i framtiden.

Motionen ska upp för beslut i kommunfullmäktige längre fram i år.

Mer läsning

Annons