Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd ska dansa sig in i kommunerna

/
  • UTSATTA. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson använde ord som ”lögner”, ”hot” och ”våld” när han beskrev det tryck som han anser att sverigedemokraternas kommunpolitiker är utsatta för.Foto: Britt Mattsson
  • SATsAR HÅRT. Sd:s länsordförande Roger Hedlund var glad över att den strategiskt viktiga kommunkonferensen genomfördes i Gävle. ”Målet är att vi ska komma in i alla kommunfullmäktigeförsamlingar i Gävleborg”, sade han.

Sverigedemokraterna siktar på att mångdubbla antalet företrädare i landets kommuner vid valet 2010.


Det samlade startsko
t
tet för kommunvalskampanjerna gick i Gävle i går.


Exempel på nya frågor som sd ska driva på lokal nivå är kepsförbud i klassrummen och gammeldans i skolan.

Annons

Civilklädda poliser fanns på plats inne i konferenssalen och utanför cirkulerade poliser i pikébussar i beredskap för eventuella oroligheter i samband med sd-mötet.

Men några demonstrationer blev det inte. Sd-politikerna fick i lugn och ro diskutera hur partiet ska kunna fånga ännu fler väljare inför kommunvalet om knappt två år.

Partiledaren Jimmie Åkesson sade i sitt inledningstal att han räknar med att sverigedemokraterna ska mångdubbla antalet kommunpolitiker.

Åkesson ägnade annars talet åt att svetsa ihop gruppen genom att berömma förnämliga insatser som gjorts i kommuner där sverigedemokraterna redan är etablerade och genom att utmåla påstådda fiender i andra partier och inom media som lögnare som bara är ute efter att skada en farlig motståndare.

– Vi konfronteras dagligen med vrångbilden av oss själva där vi framställs som misslyckade, okunniga och oengagerade. Men låt inte den falska bilden av våra insatser prägla vår självbild, uppmanade han de 50 röstberättigade konferensdeltagarna.

Uppmärksamheten kring sverigedemokraternas höga andel avhopp i kommunerna förklarade Jimmie Åkesson med att partiets kommunföreträdare systematiskt utsätts för hot och våld.

– Det är inte konstigt att alla inte pallar, sade han.

Som huvudfiende utnämnde Jimmie Axelsson de, som han tyckte, fega socialdemokraterna som hellre tar striden med oerfarna sd-politiker på kommunala planet än debatterar partiledning mot partiledning.

– Mona Sahlin är den mest Sverigefientliga politikern vi haft i landet.

Roger Hedlund, ordförande för sverigedemokraterna i Gävleborg, var glad över att den för partiet strategiskt viktiga konferensen hölls i Gävle.

– Det betyder att det blir fokus på Gävle och att det är enkelt för att våra företrädare i länet att komma och utbyta synpunkter med kommunpolitiker från andra delar av landet.

Sd:s mål är att 2010 ta plats i samtliga fullmäktigeförsamlingar i Gävleborg.

– Vi jobbar just nu mycket med organisation och med att söka nya politiker. Det ser hoppfullt ut.

Mer läsning

Annons