Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för den här fällan

Par som är hemma exakt lika länge med sina barn kan få mindre bonus än par där mamman är hemma längre än pappan. Det är nämligen antalet föräldradagar som räknas, inte hur länge man är föräldraledig.

Annons

Många föräldrar försöker leva snålt under barnets första år och ta ut föräldrapenning så få dagar som möjligt, till exempel tre-fyra dagar i veckan trots att de är hemma på heltid. Då räcker föräldrapenningen under en längre tid. Men efter ettårsdagen måste man ta ut fem dagar i veckan, annars riskerar man kraftigt sänkt dagersättning.

Om ett par delar på föräldraledigheten är det allra vanligaste att mamman är hemma först och pappan sen, en förutsättning om barnet ammas. Det betyder ofta att mamman är hemma en större del av år ett, och är den som har möjlighet att snåla med dagarna.

En konsekvens kan bli att pappan tar ut betydligt fler föräldradagar än mamman, trots att de är hemma lika länge. De hade fått mer bonus om pappan stannat hemma kortare tid, då kanske de hade tagit ut lika många dagar var.

– Det stämmer. Syftet med bonusen är att man ska ta ut föräldrapenningen så jämställt som möjligt, men man har egentligen inte diskuterat utsträckningen i tid.

– Det kan verka konstigt, men det berör en väldigt liten grupp. I de flesta fallen tar kvinnorna ut en kraftig majoritet av dagarna, säger Viktor Karlsson på Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons