Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för stenskott alla bilister

/

Det är mars månad och det innebär högsäsong för stenskott. För glasfirmorna i Gävle innebär det hektiska tider.

Annons

Under mars och april får plötsligt fler bilister sina rutor förstörda. Risken för stenskott är som störst när snön smälter och gruset inte sopas bort från vägarna. Det leder i sin tur till att det hastigt kan smälla till, inte minst vid vägbyggen och på vägar där det är full fart. I Sverige sker totalt 300 000 glasskador på bilar varje år.

På Carglass i Gävle har det märkts av att fler bilar kommit in de senaste två veckorna. Det lagas ungefär fem rutor per dag, just på grund av stenskott.

– Nu när det är soligt ute, bryr sig folk mer om sina bilar och lägger därför märke till olika skador, säger Robert Nyström som är verkstadsansvarig på Carglass.

Det tar 20- 30 minuter att laga ett stenskott, vilket görs med hjälp av UV- lim som därefter härdas av UV- ljus. Men för att en hel ruta ska bytas ut tar det två timmar. Robert Nyström råder bilister att åka in direkt till en verkstad och få en stenskott skadad ruta fixad, innan det hinner bli en stor spricka och hela rutan måste bytas ut.

– Skjut inte på det! Vi ser gärna att alla ska laga sitt stenskott i första hand. En annan viktig aspekt att tänka på är att det är betydligt mildare för miljön att laga en mindre skada än att göra ett komplett byte, säger Robert Nyström.

Mer läsning

Annons