Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se webb-tv från bock-invigningen

/
  • Slottstorget var som vanligt proppfullt av Gävlebor när julskyltningens höjdpunkt, invigningen av Gävlebocken gick av stapeln.
  • Det tillhör numera traditionerna att Gävlebocken föräras med en sprakande fyrverkerishow vid sin invigning.

– Härmed förklarar jag Gävlebocken 2009 invigd.

Årets Gävlebo Ing-Marie Persson läste upp orden med stolthet innan hon vinkade till det proppfulla Slottstorget. Sedan brakade Eje Berglunds musikaliska fyrverkeri igång.

Annons

Tusentals personer samlades på och omkring Slottstorget på söndagseftermiddagen för att fira julskyltningens höjdpunkt: Invigningen av den 43:e Gävlebocken. Förra året kom 12 000 och frågan är om det inte var ännu fler den här gången.

Den 13 meter höga och 3,6 ton tunga självklara huvudpersonen fick i år konkurrens om uppmärksamheten. Årets Gävlebo, Furuviks egen apmamma Ing-Marie Persson, framröstad av Arbetarbladets läsare, hade nämligen fått den stora äran att inviga årets Gävlebock.

– Årets Gävlebo är den finaste utmärkelse som jag har fått. Det gör att man orkar fortsätta kämpa för att djur och människor ska få det bättre, sade hon innan hon stolt förklarade bocken invigd.

En extra hyllning riktades också till Kim Eriksson. Det var mannen som på annandagen förra året räddade bocken från att bli nedbränd när någon tänt eld på den. Han kastade sig över stängslet och stoppade branden. Dock var en ny bockbrännare i farten redan dagen efter.

– Då låg jag hemma och sov, sade Kim Eriksson som lovade att hålla ett extra öga på årets bock så att den kanske får stå längre än till 27 december.

Nytt för i år var också att Eje Berglund hade skrivit en alldeles egen sång till Gävlebockens ära. Den framfördes av Engmans Kapell och de fyra körer som deltog i Radio Gävleborgs tävling "Årets julkör".

Invigningen avslutades med en sprakande fyrverkerishow till tonerna av "Nu tändas tusen juleljus" och en rad andra julsånger. Hela Slottstorget sken upp, men vinden gjorde att den stolta Gävlebocken snart hade sina lysande horn täckta av tjock krutrök.

Mer läsning

Annons