Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex, lögner och rånarband

En kort chat på internet och ett telefonsamtal var allt som behövdes för en Uppsalabo att hitta en prostituerad i Gävle. Han åkte dit men blev i stället rånad. Han är beredd att ta sitt straff som sexköpare för att sätta dit rånarna, förklarade han under rättegången.

Annons

Det handlar om en polisutredning där inte bara de misstänkta kan ha haft anledning att ljuga för att hävda sin oskuld, utan även de båda brottsoffren.

Två män i 30-åldern besökte den 22-åriga kvinnan i en lägenhet i centrala Gävle under samma dygn i början av juli. Båda kom för att köpa sex, klargjorde hon.

Själv sitter hon häktad misstänkt för rån tillsammans med två män. När sexköpet inletts störtade männen, enligt åtalet, in och anklagade sexkunderna för övergrepp på deras minderåriga ”syster”, misshandlade, knivhotade och krävde pengar för att inte polisanmäla. Den skräckslagne Uppsalabon tvingades till en bankomat för att ta ut 3 000 kronor.

Försökte dölja sexköp

Han polisanmälde men försökte dölja sexköpet. Men inte nu längre. Han hittade henne på en internetsajt där sextjänster bjuds ut, i stort sett i klartext, förklarade han för domstolen.

– Jag förstår att jag åker dit på det här själv, men det får bli så.

Det andra rånoffret är också beredd att ta sitt straff för sexköpet, men håller fast vid att det egentligen inte var så. Han smet från rånarna och sökte upp dem för att göra upp, i stället för att polisanmäla. Men när de misstänkta samma kväll konfronterades vid Tant Gröns uteservering kom polisen in i bilden.

Kvinnan och en manlig vän hade kommit upp till Gävlebon som bodde i lägenheten dagen före. Då hade hon redan viss kontakt med de blivande kunderna.

Tidigare dömd

Själv har hon tidigare dömts för ett snarlikt rån i Stockholm. Även då skrämdes kunden med att hon skulle vara minderårig.

Men nu nekar alla tre rånåtalade blankt. Det handlade bara om sexköp, som männen betalade runt 600 kronor för. Ingen rånades. Männen i lägenheten kände inte till att hon tänkte sälja sex. När de kom hem och tog dem på bar gärning blev de upprörda och kastade ut kunden, var deras version.

Rättens beslut blev att alla rånmisstänkta ska sitta kvar i häktet i väntan på domen.

Polisutredningen om sexköp pågår fortfarande, och kan sluta med varsitt strafföreläggande för de båda misstänkta.

Mer läsning

Annons