Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex miljoner kronor sparas på sjukhusmaten

/
  • 538 000 patientportioner räknar Region Gävleborg med att köpa in per år.

Sex miljoner kronor ska sparas in på sjukhusmaten i Gävleborg.
Så mycket billigare räknar regionen med att det ska bli när ett nytt företag tar över nästa år.

Annons

Medan det mesta blir dyrare blir sjukhusmaten bara billigare.

När landstinget för fem år sedan lät Svenska Försvarsrestaurangen ta över driften av sjukhusköken pressade man ned priset med flera miljoner per år jämfört med när man själv lagade maten.

Nu har man gjort en ny upphandling där vinnaren – Modis restauranger AB – är beredd att göra jobbet ännu billigare.

Ungefär 33 miljoner kronor per år kommer det att kosta landstinget att bland annat få 538 000 portioner patientmat och även kvällsfika på avdelningarna.

– Det blir ungefär 20 procent eller 5-6 miljoner billigare än idag, säger Petter Karlsson, avtalsdirektör i Region Gävleborg.

Modis ska också sköta sjukhusrestaurangerna i Gävle och Hudiksvall, kaféet på Sandvikens sjukhus och kiosken i Bollnäs. Om allt går som planerat ska de ta över 1 februari nästa år.

Men det låga priset är inte bara goda nyheter för regionen. Moderata oppositionsregionrådet Patrik Stenvard tycker att det är oroväckande.

– Det är jättebra att vi kan pressa kostnader men det finns en risk att det påverkar kvaliteten på maten. Vi får redan i dag synpunkter på att den inte är så aptitlig och det gör att det är lite oroväckande.

Men avtalsdirektören Petter Karlsson menar att det inte finns någon anledning till oro.

– Kvaliteten ska vara minst lika bra som i dag eller bättre. Vi ställer krav på att det ska vara variation på maten, att det ska finnas flera rätter att välja på och att näringsinnehållet ska vara enligt Socialstyrelsens beräkningar.

Modis ägare Thomas Dahlstedt säger att företaget inte räknar med att tjäna så mycket pengar på själva sjukhusmaten. Däremot vill man utveckla verksamheten och använda köken mer än idag – bland annat till att laga mat till skolor och andra kunder.

Därför räknar de också med att kunna behålla all personal.

– Vi har inte planerat att genomföra några neddragningar. Inom ett par år kommer det sannolikt att jobba fler i de här köken än det gör i dag.

Och trots att Modis mest driver personalrestauranger i Stockholmsområdet är han väl bekant med sjukhusköken i Gävleborg. Han var nämligen delägare i Svenska försvarsrestauranger när de tog över matlagningen för fem år sedan.

– Jag känner redan delar av personalen och det fantastiskt roligt att vara tillbaka, säger Thomas Dahlstedt.

Totalt var det fem företag som lämnade anbud – däribland Fazer som efter köpet av Svenska Försvarsrestauranger är de som lagar maten i dag. Men Modis som var billigast får uppdraget under förutsättning att beslutet inte överklagas.

Mer läsning

Annons