Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sissie redo för Blå hallen

/
  • Redo för Nobelfesten. Sissie Öhberg serverar Nobelgästerna för  20:e året i rad och hon räknar med att fortsätta många år framåt.

För 20:e året i rad ska Sissie Öhberg från Gävle i kväll skrida ned för trappan i Blå hallen och servera gästerna på Nobelfesten.
– Det är den elegantaste servering du kan ha. Det är så vansinnigt vackert.

Annons

Sissie Öhberg, som till vardags driver restaurangen och julbordet på Briggen Gerda, serverade på Nobelfesten i Stockholms stadshus första gången 1989. Sedan dess har det bara rullat på och nu är hon inne på sitt 20:e år.

– Det har blivit en tradition att åka ned. Från början gjorde jag det för min gamla mamma som tittade på tv-sändningen från festen. Nu har jag sagt att jag kommer att fortsätta tills jag får rullator.

Dagen som servitör på Sveriges festligaste tillställning börjar klockan halv två. Då anländer personalen till Stadshuset. Där får de ett brev som avslöjar den hemliga menyn och vilket bord de ska servera. För dem som vill synas i tv och gå först ner för trappan gäller det att få ett av de yttre borden.

– Det är lite spännande att se vilka som sitter vid bordet. Alla är ju celebriteter på sitt sätt.

Vid halv tre börjar övningarna. Då går hela styrkan ned och upp för trappan i Blå hallen, gång på gång och med vänster fot först. Benen måste vara vältränade och fotriktiga skor är nog att rekommendera. Men själva trappan är inget problem för den vana servisen. Sissie Öhberg är aldrig rädd att ramla.

– Trappan är inte så farlig som den ser ut. Den är som gjord för att skrida ned för med låga och breda trappsteg.

Maten serveras på Nobelservisen designad av Karin Björquist (porslin) och Gävlekonstnären Gunnar Cyrén (glas och bestick). Vid borden sitter kungafamiljen, statsråd, kulturpersonligheter, näringslivspampar och så klart festföremålen själva: nobelpristagarna. Klockan 22 är middagen över och då åker Sissie Öhberg tillbaka till Gävle.

– För oss är det mest väntan under kvällen, men det är helt klart en upplevelse att vara där.

Att få servera pristagare och gäster på Nobelfesten är ett hedersuppdrag

Mer läsning

Annons