Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista etappen av "Köpis" kan snart påbörjas

/

Nu får den sista etappen av Valbo Köpstad snart klartecken. Det är en utveckling som alla inte är helt nöjda med, eftersom köpområdet expanderar på potentiell jordbruksmark.

Annons

Till hösten kommer avtal sannolikt att skrivas om ny mark som kommunen upplåter till Valbo Volymhandel, det ska bara godkännas av kommunfullmäktige först. Det rör sig om ett område söder om E16. Att satsa på handelsområdet i Valbo har länge varit kommunens mål, ihop med köpområdet i Hemlingby. Det senaste tillskottet till Valbo köpcentrum var XXL, sportbutiken som öppnade under våren.

Miljöpartiet är tillsammans med Vänsterpartiet de partier som har reserverat sig i frågan. För MP är det ett principiellt ställningstagande, att ifrågasätta expansionen av handelsområdet på vad Roger Persson (MP) kallar produktiv jordbruksmark.

– Vi har antagit i våra miljöstrategiska program där det står att vi inte ska exploatera åkermark. Ibland strider saker mot varandra, mot att man vill gynna utöka handel. Strider det mot andra dokument uppstår naturligtvis konflikter, säger Roger Persson.

Jörgen Edsvik (S), kommunalråd, säger att han har full förståelse för Roger Perssons åsikter men säger att i undantagsfall så får miljöstrategier ge vika för andra intressen, i detta fall handeln.

– Detaljplanen har kommit väldigt långt, striden om huruvida handeln ska vara där är egentligen avgjord. Avtalet är ett fullföljande av en process som egentligen är avslutad. Kontraktet är sista delen där man fullföljer de avtalen som man har, säger Jörgen Edsvik.

Han betonar att det är dags att satsa på centrumhandeln, som inte får bli lidande av expansionen i Valbo.

Vad det ska bli av det nya området är Valbo Volymhandel än så länge förtegna om.

– Ja vi har väl planer, men det är ingenting vi vill prata om just nu. Men det jobbas på, berättar Anders Stake, VD för Valbo Volymhandel.

Mer läsning

Annons