Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista finliret innan tåget går

/
  • FÖRSIKTIGA HÄNDER. Ladislav Simco justerar några smådetaljer på ett gammalt ellok. Han är lite orolig för att några av modelltågen ska åka i backen i någon tvär kurva eller vid någon kritisk bropassage.
  • FÖRSIKTIGA HÄNDER. Ladislav Simco justerar några smådetaljer på ett gammalt ellok. Han är lite orolig för att några av modelltågen ska åka i backen i någon tvär kurva eller vid någon kritisk bropassage.
  • LÅNGVÄGA. ”Jag har alltid varit intresserad av tåg och flygplan. Jag blev pilot men annars hade jag nog blivit lokförare”, säger Jan Mattsson från Sigtuna.
  • PASSAGERARE. Stefan Petterssons modell av en passagerar- och godsvagn är full av detaljer innanför skalet. Det sitter till och med en kvinna på toaletten längst till vänster.

I helgen är Järnvägsmuseet fyllt av entusiastiska modellrallare. De har satt ihop sina spår till en 300 meter lång modelljärnväg fylld med gamla fina lok och vagnar.


Bygget har pågått i två dagar och ska provköras i dag.

Annons

Sveriges modellrallare har två högtidsstunder varje år. Den ena är under påsken när Tekniska museet i Stockholm ordnar träff med modelljärnvägsbygge. Den andra är under hösten på Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle.

Arrangemanget Modelltåg lockar i år omkring 70 modellbyggare från olika föreningar runt om i Sverige och anordnas för fjärde året i rad. Alla har med sig sina egna så kallade moduler. En modul är en liten bit monteringsbar modelljärnväg, byggd efter speciella normer, som går att montera ihop till en hur stor modelljärnväg som helst.

– Det är en stor ära att ha dessa modellbyggare här och det är lite unikt att modellerna byggs upp mitt bland förlagorna på museet, säger Anders Larsson, projektledare för Modelltåg 08.

Sigtunabon Jan Mattsson är gammal pilot och medlem i Uppsala modelljärnvägsklubb. Hans modul består av ett spår som går förbi ett gammalt krigsflygfält från 1955. Miljön runt spåret är fylld av tidstypiska Volvo Duetter och ett stridsflygplan av modellen Spitfire.

– Jag började bygga på det i februari och var klar till påsk. Det gäller att hitta balansen så att det inte blir för mycket utan ser verklighetstroget ut, säger han.

Men Jan Mattsson har inte kunnat provköra sin sträcka på ett tag. Hans ånglok av modellen E10 har nämligen varit trasigt och inlämnat på lagning hos klubbkompisen Stefan Pettersson från Björklinge. Han bygger inga moduler men är expert på lok och vagnar. Ett riktigt pillgöra.

– Det är billigare att köpa en byggmodell än ett färdigt lok så för mig är det ett sätt att spara pengar att bygga allt själv, säger han.

När Jan Mattsson provar sitt nyrenoverade lok fungerar det till belåtenhet. Till och med de inbyggda ljudeffekterna med ångvisslan och gnisslet från bromsarna.

Under lördagen och söndagen är utställningen Modelltåg 08 öppen för allmänheten mellan klockan 10 och 16. Då kan besökarna bevittna ett så kallat trafikspel när alla tåg körs omkring på den sammanbyggda banan. Då gäller det att trafikansvarige har gjort sitt jobb så att det inte blir några krockar.

Mer läsning

Annons