Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju poliser slog till mot ogiltig biljett

/
  • PÅDRAG. När Gösta Blom satte sig utan att betala på bussen, eftersom den var försenad och han missat tiden för omstigning, larmade chauffören. Sju poliser kom till Valbo och Gösta tvingades ut ur bussen. ”Det var väldigt obehagligt”, tycker han.

Bussen var tre minuter försenad och därför var det för sent för omstigning på Gösta Bloms biljett. När han vägrade betala tvingades han ut ur bussen av sju poliser.
Anledningen: bussens kommunikationsradio gick sönder.

Annons

Gösta Blom brukar ta bussen från Forsbacka till Valbo för att uträtta ärenden. Han ser alltid till att åka tillbaka inom en timme, på samma biljett.

Men i fredags var hans buss tre minuter försenad – därmed gällde inte omstigningen längre.

– Busschauffören tänkte trycka ner mitt värdekort ändå, men då hade jag ju fått betala fullt pris en gång till, berättar han.

Gösta tog därför tillbaka sitt kort och gick helt sonika och satte sig i bussen. Då larmade chauffören.

Tvingades ut ur bussen

Snart anlände tre polisbilar, med blåljusen på. En ställde sig framför bussen, en bakom och en vid sidan av bussen så att ingen trafik kunde passera. Gösta tvingades ut ur bussen, inför alla andra resenärer, och fick förklara sig för minst sju poliser.

– Det var väldigt obehagligt att schavotteras framför de andra på bussen och alla som stod och väntade vid hållplatsen på andra sidan gatan.

Det slutade med att han fick promenera nästan två timmar hem till Forsbacka.

En resa mellan Valbo och Forsbacka kostar 17 kronor med värdekortet. Gösta medger att det kan verka som en futtig sak att bråka om, men eftersom han är sjukpensionär måste han vända på varje krona för att få det att gå ihop.

Samtalet bröts

– Den här gången var det också principen som var det viktiga. Jag tyckte inte att jag skulle betala för att bussen var försenad. Och jag ska inte behöva förnedras för det heller.

Enligt Lennart Skoog på Swebus var bussen inte alls försenad. Busschauffören har dessutom uppgett att han aldrig fick se Göstas busskort.

– Jag tror att allt hade kunnat lösa sig med lite bättre dialog, säger han.

Han förklarar att det stora polispådraget berodde på att bussens kommunikationsradio gick sönder. Chauffören kontaktade driftsledningen för att berätta om fördröjningen men mitt i samtalet bröts linjen.

– Då fick man intrycket på driftsledningen att det var något allvarligt. Därför larmade de polisen.

Skoog konstaterar att det annars är ovanligt att chaufförerna, eller driftsledningen, larmar polisen.

Mer läsning

Annons