Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuåring dog vid barnkliniken – anmäler sig själva

En sjuåring dog vid barnkliniken i Gävle trots att föräldrarna hade haft flera kontakter med sjukvården. Nu anmäler primärvården sig själva till Socialstyrelsen.

Annons

Det var i början av mars som barnets mamma kontaktade sjukvården eftersom barnet hade haft feber och ont i nacken. Febern hade hunnit gå ner och därför avvaktade man med vidare åtgärder. Men inte långt efter samtalen med sjukvården fick sjuåringen fler sjukdomssymptom och en bedömning gjordes därför att sjuåringen behövde vård.

Strax efter klockan sju på kvällen fick sjuåringen åka med ambulans till barnkliniken i Gävle. Undersökningar och kontroller gjordes för att ta reda på vad barnet led av.

Vid klockan 20 träffade en barnläkare sjuåringen som direkt beslutade att en bedömning behövde göras tillsammans med en narkosläkare.

Men strax därefter blev sjuåringen medvetslös. Hjärt- och lungräddning genomfördes och fortsatte fram till 21.30. Då beslutade sjukvårdspersonalen att avbryta återupplivningen.

– Det är en mycket tragisk händelse och det är naturligtvis väldigt viktigt att utreda vad som hänt. En rättsmedicinsk undersökning kommer förhoppningsvis att ge svar på frågan om dödsorsaken, säger Ulf Nordin, chefsläkare i Primärvården.

Mer läsning

Annons