Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk läkare fortsätter sjukskriva

Socialstyrelsen har startat en utredning mot en läkare i Gävleborg som behandlar och sjukskriver patienter samtidigt som han själv är sjukskriven.
– Vi ska undersöka om sjukdomen innebär risker för patientsäkerheten, säger tillsynsläkaren Dan Andersson.

Annons

Det är försäkringskassan som uppmärksammat Socialstyrelsen om att en läkare som har hel sjukersättning - det som tidigare kallades förtidspension - fortfarande behandlar och sjukskriver patienter.

Det upptäcktes när en person lämnade in ett sjukintyg som läkaren hade skrivit. Det fanns konstigheter i intyget och när försäkringskassan nystade vidare upptäckte man att läkaren själv hade full sjukersättning.

Det visar sig också att denne behandlat och sjukskrivit fler patienter. Detta trots att han alltså har en sjukdom som gör att han inte längre bedöms ha någon arbetsförmåga.

Den som har hel sjukersättning kan dock arbeta i viss mån. Om man anmäler till försäkringskassan kan man få arbeta uppemot fem timmar i veckan. Regeln är till för att man ska kunna ha ett aktivt socialt liv och till exempel kunna ägna sig åt föreningsverksamhet eller ideellt arbete.

Försäkringskassan ska nu utreda hur mycket läkaren arbetat och om han hållit sig inom socialförsäkringens regler. Han är inte anställd utan har enligt egen uppgift mottagningsverksamhet på flera håll i landet.

Men även Socialstyrelsen har kopplats in. Där har man inlett en undersökning för att se hur läkarens sjukdom påverkar hans möjligheter att utöva sitt yrke. Helt enkelt om det är säkert för patienterna eller inte.

– Den fråga som är intressant för oss är om hans hälsotillstånd påverkar hans förmåga att utöva läkaryrket, säger Dan Andersson, tillsynsläkare på Socialstyrelsen.

Om utredningen visar att läkarens sjukdom gör att han inte kan arbeta kan Socialstyrelsen vända sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och begära att läkaren antingen sätts under särskild tillsyn, så kallad prövotid, eller att läkarlegitimationen dras in.

Mer läsning

Annons