Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuka får betala mer för hjälpmedel

Redan 1 juli räknar landstinget med att börja ta betalt för ambulanstransporter. Avgifter införs också på kryckor, distriktssköterskebesök och boende på patienthotell.
Det väntas landstingsstyrelsen besluta i nästa vecka.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat att landstinget överväger att införa en mängd nya avgifter för att få in mer pengar till sjukvården. Det är en del av det stora sparpaketet på 200 miljoner kronor.

Redan på onsdag väntas politikerna landstingsstyrelsen säga ja till avgiftshöjningarna och förändringarna börjar sedan gälla 1 juli, det vill säga om fem veckor.

Då kommer man bland annat att få börja betala för ambulansen. 140 kronor kommer du att få betala om du blir så sjuk att du måste åka ambulans till sjukhuset. Undantag görs för de allra sjukaste patienterna som har akuta livshotande tillstånd, de slipper betala.

De personer – ofta handlar det om cancerpatienter – som bor på patienthotellet medan de exempelvis får behandling på sjukhuset måste börja betala 100 kronor per dygn.

Den som exempelvis brutit benet får inte längre låna kryckor av landstinget, i stället måste man köpa sina kryckor. Kostnad: 260 kronor

Den som behöver en hörapparat måste betala 1 500 kronor för att få hörapparaten utprovad så att den passar och fungerar som den ska.

De äldre som får besök av distriktssköterska i hemmet måste börja betala 100 kronor per besök, detsamma gäller om man besöker en distriktssköterska på hälsocentralen.

Andra avgifter höjs och dessutom tas vissa bidrag bort.

Bland annat det som glutenintoleranta har fått för att täcka extrakostnader för specialmat.

Totalt räknar landstinget med att få in 9,2 miljoner kronor på de avgiftshöjningarna och spara ytterligare 2,3 miljoner kronor på de indragna bidragen.

Innan de nya avgifterna börjar gälla måste även landstingsfullmäktige säga ja 10 juni.

Mer läsning

Annons