Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset: All kirurgi innebär ­vissa risker

Sjukhuset har själva anmält omläggningsoperationen där Agneta Jansson drabbades av hjärtstillestånd till Social­styrelsen. Sjukhuset har däremot inte anmält gallstensoperationen som ledde till blodförgiftning.

Annons

– Det här är en känd komplikation även om den är ovanlig. All kirurgi innebär vissa risker det spelar ingen roll vilken typ av kirurgi vi gör. Bara för att det blir en komplikation gör vi inte en Lex Maria-anmälan, säger Lars-Göran Holtby som är chefläkare på division Operation.

– Sedan är det så att när man gör en sådan här anmälan tittar Socialstyrelsen från ax till limpa.

Resulterade i hjärnskada

Det var under den sista omläggningsoperationen som Agneta drabbades av syrebrist på grund av en igenproppad andningskanyl. Det resulterade i att hon drabbades av hjärtstillestånd och en hjärnskada.

Hur kunde det hända?

– Jag har ingen kommentar till det, det kommer att granskas. Det är självklart att så fort en patient skadas så är det olyckligt och ett misslyckande för vården, säger Lars-Göran Holtby.

Sett över sina rutiner

Intensivvårdsavdelningen menar att man sett över sina rutiner efter det inträffade. När en patient förflyttas från intensivvårdsavdelning till vårdavdelning måste det ske mer planerat enligt sjukhuset.

– Det blev ett stopp i kanylen och det är så att vårdavdelningen inte är vana att hantera patienter med trakealkanyl och de måste känna sig trygga i den här situationen och det har de inte gjort.

På vilket sätt har det påverkat det som hänt?

– Det blev ju stopp i kanylen och det beror på att slem ansamlar sig och torkar in. Då kan man säga så här, att finns det slem så ska det sugas bort, säger John Mälstam, verksamhetsansvarig på intensivvårdsavdelningen.

Mer läsning

Annons