Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset höjer beredskapen för svårt influensasjuka

Landstinget Gävleborg höjer beredskapen för att kunna ta hand om svårt sjuka i svininfluensan. Sjukhuset i Gävle kan med kort varsel få fram 16 intensivvårdsplatser.

Annons

– Vi kommer att kunna ta hand om svårt sjuka på bästa sätt, försäkrar Lars-Göran Holtby, chefsläkare med ansvar för pandemiplanering.

Samtliga svårt influensasjuka i Gävleborg ska vårdas på infektionskliniken vid Gävle sjukhus, en klinik som sammanlagt kan vårda uppemot 30 influensapatienter samtidigt om det görs omflyttningar. I dag finns tre isolerade intensivvårdsplatser på Gävle sjukhus. Men de kan med kort varsel utökas, från och med nästa vecka.

– Genom att stänga operationssalar kan vi tillföra 13 platser. Men det betyder då att får vi lägga ned planerade operationer och bara genomföra akutoperationer, säger Lars-Göran Holtby, chefsläkare med ansvar för pandemiplanering.

– Vi hoppas att de tre befintliga platserna ska räcka så att vi slipper stänga några operationssalar men det viktigaste är att vi har möjligheten och beredskapen att öppna fler.

I de länder som drabbats av stor smittspridning har behovet av intensivvårdsplatser varit ungefär en per 100 000 invånare. Beräkningarna utgår från länder med liknande förhållanden som Sverige, till exempel Nya Zeeland.

– Vi har inte haft en liknande beredskap tidigare. Skillnaden mellan den här influensan och de som brukar gå, är att nu är det unga människor som är i riskzonen och kan få mycket svåra lunginfektioner. I den vanliga säsongsinfluensan är det mest äldre som blir sjuka, säger Holtby.

 

Mer läsning

Annons