Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskriven elva år - utan pengar nu

/
  • UTAN PENGAR.”Jag fick panik”, säger Daniel Strand, 30, som plötsligt insåg att han inte hade några pengar, vare sig till mat eller hyra.
  • BEHÖVER TID. ”Gärna datateknik”, säger Daniel Strand om sitt önskejobb, men han vill få mer tid för att förbereda sig.

Efter elva års sjukskrivning fick han beskedet att sjukersättningen satt löst.

Två veckor senare drogs ersättningen in.

– Jag fick panik, säger Daniel Strand, 30, som plötsligt insåg att han inte hade några pengar, vare sig till mat, hyra eller andra utgifter.

Annons

Enligt Försäkringskassan är hans arbetsförmåga inte nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till ”normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden”.

Daniel Strand gick raka vägen till Arbetsförmedlingen och skrev in sig och sedan till socialtjänsten för att söka hjälp.

På socialtjänsten fick han svaret att det skulle dröja tre–fyra veckor innan en handläggare utsetts. Först då kunde han boka tid för samtal och sedan skulle han få vänta på besked om socialbidrag.

För Daniel Strand var de ekonomiska problemen akuta. Han hade räknat med pengar på kontot samma dag som Försäkringskassan sa nej till fortsatt sjukersättning.

Några dagar senare skulle han ta emot sina båda barn. Men han hade inte ens matpengar.

Dubbla känslor

En vän rådde honom att gå till diakonirådet i Kyrkans hus.

– Där såg de hur jag har det, säger han samtidigt som han har dubbla känslor inför att behöva tigga om att få mat.

Han fick rekvisition för matinköp och busskort så han kunde hämta pojkarna, fyra och två år, på förskolan. Nu väntar han också på besked om diakonirådet kan ställa upp med hyran för december. Hyran är 8 000 kronor, inklusive bredband. Diakonirådet ställer upp med halva decemberhyran. Resten har han fått låna av sin mamma.

Han bor kvar i den stora lägenheten efter skilsmässan i september. Dessförinnan var de två vuxna och fyra barn som bodde här. Nu har han hittat en ny, billigare lägenhet men i skarven blir det extra dyrt.

Daniel Strand medger att han sumpat många chanser under sitt liv, inte minst under tonåren då han strulade och stängdes av från olika skolor.

Han har också en period med missbruk bakom sig och i vintras blev han av med körkortet.

Men han har ett handikapp som förföljt honom. Han lider av damp vilket gör att han har svårt att koncentrera sig och kontrollera impulser. Han väntar på att få en ny medicin som ska hjälpa bättre. Han går också i samtalsterapi.

Börja medicinering

Han säger att han vill komma ut i arbetslivet. Men Försäkringskassans beslut att abrupt avbryta sjukskrivningen hjälper inte, menar han.

– Jag behöver åtminstone ett år på mig för att bearbeta och påbörja medicineringen, säger Daniel Strand som hoppas att Försäkringskassan ska ändra sitt beslut.

Han har dels överklagat, dels skickat in en ny ansökan med ett intyg där läkaren närmare beskriver de medicinska hindren och att Daniel behöver minst ett halvårs respit innan han kan börja arbetsträna.

Vad skulle du vilja syssla med?

– Gärna datateknik. Det är mitt stora intresse. Eller köra lastbil. Något där man är sin egen och rår sig själv, säger Daniel Strand.

Mer läsning

Annons