Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskriven får betala tillbaka 195 000 kronor

En Gävlebo hade full sjukersättning men jobbade ändå ett par timmar om dagen. Efter en anonym anmälan till Försäkringskassan sänks nu ersättningsnivån i fortsättningen med 25 procent och Gävlebon får betala tillbaka 195 201 kronor.

Annons

I sitt beslut konstaterar Försäkringskassan att om den som har fått hel sjukersättning får en förbättrad arbetsförmåga så ska ersättningen dras in eller minskas.

Personen som beslutet gäller anmäldes av en anonym person. Försäkringskassan gjorde en utredning. Redan på den aktuella arbetsgivarens hemsida framgick det att den anmälda personen var anställd där. Arbetstiden visade sig motsvara ett par timmar om dagen.

Därmed borde personen ha förstått att han eller hon inte hade rätt att lyfta full ersättning. Det finns också en skyldighet att anmäla till Försäkringskassan om arbetsförmågan förbättrats.

Beslutet blir att sjukersättningen i fortsättningen minskas från hel till trekvarts och att den ersättning personen inte haft rätt till under de senaste åren, totalt 195 201 kronor ska betalas tillbaka.

Den anmälde har skrivit till Försäkringskassan och argumenterat för att slippa betala skulden, men det tar man ingen hänsyn till i beslutet.

Mer läsning

Annons