Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvårdsrådgivning rådde dödssjuk att äta blåbär

Sjukvårdsrådgivningen i Gävle trodde att den 33-åriga kvinnan hade vinterkräksjuka. Men trots deras råd blev hon aldrig bättre.
Några dagar senare dog hon – av lunginflammationen. Detta enligt en patientanmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

Det var i slutet av förra året som kvinnan enligt anmälaren insjuknade hastigt med kräkningar och diarréer. Symtomen liknade vinterkräksjukan.

Anmälaren som är syster till 33-åringen bad henne efter några dagar utan förbättrad hälsa att ringa sjukvårdsrådgivningen. De i sin tur sade åt henne att dricka en blandning av varm socker-salt lösning, avslagen Coca Cola och äta blåbär.

Trots detta blir hon enligt anmälaren inte bättre utan snarare tvärtom.

Den 33-åriga kvinnan blir allt svagare och andfådd. Ungefär en vecka efter insjuknandet ringer anmälaren sin syster som är fåordig och pratar konstigt. Kvinnans bror ringer då sjukvårdsrådgivningen som råder honom att skjutsa henne till familjeläkarjouren i Sandviken.

Men när brodern kommer hem till den sjuka kvinnan orkar hon inte gå.

En sjuktransport kommer i stället och personalen kallar i sin tur på ambulans eftersom kvinnan svimmar och har svag puls.

När ambulansen kommer fram har 33-åringen hjärtstillestånd. Trots återupplivningsförsök dör kvinnan senare på sjukhuset.

Enligt patientanmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd var dödsorsaken dubbelsidig lunginflammation med bakterier i blodet.

Ulf Nordin, chefsläkare primärvården, vill inte kommentera fallet innan han satt sig in i ärendet.

Mer läsning

Annons