Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska företag få bedriva daglig verksamhet? - en fråga för kommunfullmäktige

/
  • Daglig verksamhet kan vara allt möjligt. Absolut inte bara att spelal spel som på bilden. OBS! bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Det är inte bara hemtjänsten som är på tapeten i Gävle kommun när det gäller Lagen om Valfrihetssystem (LOV). Kommunfullmäktige ska också ta ställning till om systemet ska införas i den dagliga verksamheten.

Annons

Efter beslut i kommunfullmäktige (KF) har tjänstemän utrett hur det skulle fungera med LOV inom det området. Tjänstemännen har gått igenom vilka som har rätt till daglig verksamhet, olika ersättningssystem som tillämpas, ansvar hos nämnder, med mera.

LÄS OCKSÅ: Musik när omsorgen visar upp sig i arenan

I yttrandet till KF skriver Omvårdnad Gävle att det är möjligt att införa LOV i daglig verksamhet. De påpekar samtidigt att flera åtgärder måste vidtas om kommunfullmäktige ger grönt ljus för systemet – ansvaret hos nämnder, framtagande av ett nytt ersättningssystem och en analys ur kundperspektiv så att inte bredden av verksamheter tappas.

MER LÄSNING: Dans och sång när Kristinelundsgården firade 30 år

Tanken på att införa LOV i daglig verksamhet väcktes ursprungligen av Måns Montell (M) i en motion 2013. I en remiss svarade omvårdnadsnämnden att man först ville se en utvärdering av systemet inom hemtjänsten. Det blev också kommunstyrelsen linje. Kommunfullmäktige biföll dock motionen under sitt februarimöte 2015.

LÄS OCKSÅ: Fredrik först att hålla rent i Gävle

Mer läsning

Annons