Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska ha kallat avföring för negerpojke

/

Gävle kommun har fått in flera Lex Sarah-anmälningar från personal på sina vård- och omsorgsboenden.

Annons

Gävle kommun har nyligen fått in tre olika Lex Sarah-anmälningar gällande missförhållanden på sina vård- och omsorgsboenden.

Den ena gäller Kristinelundsgården, där en kund enligt anmälan hittades på golvet. Kunden hade vaknat sent och brukade vilja titta på tv sent på kvällarna i sin rullstol, och därför hade inte nattpersonal gått in förrän vid kvart över två på morgonen, då låg kunden på golvet, fast utan synliga skador.

Den andra gäller Furugården, där en kund enligt anmälan fick hjälp av två stycken ur personalen att byta inkontinenshjälpmedel. När inkontinenshjälpmedlet är avtaget säger en av de anställda till kunden: 'Oj, du har fått en negerpojke. Vill du ha honom på magen?'.

Den tredje anmälan gäller Forellplans demensboende, där en boende enligt anmälan ska ha sagt 'håll käften' till en i personalen, som svarar 'håll käften själv' på ett otrevligt och elakt sätt.

Alla tre händelserna har anmälts till kommunen av personal på boenden enligt Lex Sarah, som innebär att personalen är skyldig att rapportera missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden till den som bedriver verksamheten.

Mer läsning

Annons