Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skåpbilsmannen bär på farlig smitta

Den 27-åriga man som anklagas för att ha våldtagit sex flickor riskerade att smitta sina offer med den farliga leversjukdomen hepatit C. Nu väntar en rättspsykiatrisk utredning.

Annons

I går hölls slutpläderingen i rättegången mot den så kallade skåpbilsmannen, som ska ha våldtagit sex flickor, ofta i samband med att de åkt med i hans bil. Övergreppen ska ha ägt rum mellan sommaren 2007 och mars i år.

Åklagaren Mikael Hammarstrand jämförde i sin slutplädering mannens beteendemönster med det hos Englas mördare Anders Eklund. Likheten, enligt Hammarstrand, ligger i att båda männen är ”dubbelnaturer”.

– De flesta av flickorna som våldtagits vittnar om att han är snäll och hjälpsam. Han skjutsar, hämtar och hjälper till med sängplats när någon har det trassligt hemma. Men vi har också hört flickor beskriva honom som ett monster.

I slutpläderingen yrkade Hammarstrand på en rättspsykiatrisk utredning. Blir det fängelsestraff vill han att skåpbilsmannen får minst tre till fyra år.

Flera brottsoffer höjde också sina skadeståndsanspråk, bland annat eftersom mannen vid våldtäkterna har utsatt dem för risken att smittas av den farliga sjukdomen hepatit C. Själv har 27-åringen hela tiden känt till att han bar på smittan, men flera av brottsoffren fick reda på det först i samband med häktesförhandlingarna.

Flera av flickorna är bekanta med 27-åringen sedan länge. En del tillhörde dem som skåpbilsmannen plockat upp för att åka runt i ett gäng och festa med. Mannen har oftast försett alla i bilen med hembränt. Några av offren ska också ha fortsatt träffa 27-åringen efter att våldtäkterna ägde rum. Bland annat därför menar Hans G Andersson, mannens försvarsadvokat, att flickornas vittnesmål inte är trovärdiga.

– Jag har reagerat på att många anmälningar kom in så sent, flera månader efter att våldtäkten ska ha ägt rum, säger Hans G Andersson.

Han tycker att det tyder på att några av flickorna omtolkat händelsen efter att den ägt rum.

Enligt Hammarstrand råder det dock inga tvivel om att det rört sig om våldtäkter. Inte att det skulle röra sig om en sammansvärjning, som 27-åringen påstår.

– Så väl känner inte de här flickorna varandra. Det har också kommit fram detaljer om hur han gått till väga som är väldigt lika och som stärker varandra.

Om två veckor faller domen i målet.

Mer läsning

Annons