Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatten höjs med 30 öre

Landstingsskatten höjs med 30 öre nästa år.

Det föreslår landstingsledningen i Gävleborg. Det innebär att skatten höjs för andra året i rad. Dessutom införs avgifter för bland annat ambulansresor.

Annons

Trots att regeringen så sent som i förra veckan meddelade att landsting och kommuner får extra statsbidrag nästa år – för landstinget Gävleborgs del 90 nya miljoner – räcker inte pengarna till.

Om inget görs väntas landstinget nästa år gå back med hela 139 miljoner kronor.

För att förhindra det gör landstingsledningen som man brukar – föreslår att skatten ska höjas nästa år. Denna gång med 30 öre. Det ger ett tillskott på 138 miljoner kronor.

Därmed höjs skatten för andra året i rad. Så sent som i januari i år ökade den med 20 öre.

– Naturligtvis är skattehöjning inget som man vill ta till i första hand men vi måste se den krassa verkligheten. Vi har en finanskris som slår hårt mot oss, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

När allt fler blir arbetslösa minskar landstingets inkomster från skatter. Och när det är färre som betalar skatt måste de som betalar betala mer för att pengarna ska räcka till.

Men inte heller det är nog för att få ihop ekonomin.

Därför planerar man även att höja avgifter eller sänka bidrag. Bland annat införs en avgift för ambulanstransporter, 150 kronor kommer det att kosta om man blir akut sjuk och måste föras med ambulans till sjukhus.

En omstridd avgift som politikerna tidigare sagt nej till men nu anser sig vara tvingade att acceptera för att öka landstingets inkomster.

– Vi måste titta på allt och vi försöker göra det som gör minst skada, säger Ann-Margret Knapp (S).

Förutom avgifter på ambulanser föreslås även kraftiga höjningar av avgifterna för steriliseringar och omskärelser av män som inte sker av medicinska skäl samtidigt som subventioneringen av p-piller delvis slopas och glasögonbidraget för barn mer än halveras.

Dessutom planerar man bland annat att ta bort sjukhuskassorna. Alla sjukvårdsbesök ska i stället betalas via fakturor som skickas hem till patienterna. Det kräver mindre personal och man slipper kostnader för kortbetalningar. Detta beräknas spara 8 miljoner kronor.

Alla förslag ingår i S, C och MP-ledningens förslag till budget för nästa år. Beslut tas av landstingsfullmäktige i november och om höjningarna går igenom genomförs de vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons