Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar gick till alkohol

/

Personal inom ambulans- och akutsjukvården köpte trisslotter, hockeybiljetter och alkohol för skattepengar.
Det visar en pågående revision inom landstinget Gävleborg.

Annons

 

– Jag är upprörd. Alkohol och trisslotter hör inte hemma i vår verksamhet, säger divisionschef Kjell Norman.
Anställda inom ambulans- och akutsjukvården, både chefer och medarbetare, har under 2008 haft en slösaktig representation, flera av landstingets regelverk har inte följts när det gäller representationen och alkohol.
Bland annat finns en nota på 120 000 kronor från Brynäs IF. Fakturorna gäller arbetsmöten och extern representation som varit förlagda till Läkerol Arena samt biljetter till Brynäsmatcher och alkohol.
Ambulansen, både medarbetare och chefer, har landstingets hårdaste alkohol- och drogpolicy, det gäller även under konferenser.
Upptäckte felaktigheterna
– Om man ska ha en alkoholrepresentation måste landstingsdirektören godkänna det. Det har inte skett i de här fallen, säger divisionschef Kjell Norman.
Det var han som initierade revisionen sedan landstingets ekonomiavdelning upptäckt felaktiga inköp och fakturor.
Revisionsfirman har hittat felkonteringar, brist på deltagarförteckningar vid representation och syftet med konferenserna har inte alltid angivits.
Det finns en faktura för röksanering. Någon anställd har vid en övernattning på hotell rökt i ett rökfritt hotellrum vilket lett till en faktura på 2 500 kronor.
Material som skulle ha köpts in från avtalsleverantör har köpts av annan leverantör. Inköp av mat, cyklar, verktyg och trisslotter har gjorts.
Felanvända pengar
– Så här använder man inte skattepengar, oavsett om det handlar om lite pengar.
Verksamhetschefen har attesterat fakturor på inköp av radiokommunikation och skrivit avtal om ambulansalarmering, trots att bara landstingsdirektören har rätt att godkänna köp och avtal i den storleksordningen.
– Det finns inga misstankar om brott, betonar Kjell Norman.
– Det har ju inte förekommit stöld utan det handlar om aningslöshet och omdömeslöst handlande. Man måste alltid tänka på att man handskas med skattemedel och vara ödmjuk inför det och inte strunta i avtal.
Är det här det verkliga skälet till att ambulanschefen Peter Bergh nyligen fick sluta?
– Nej, det är det inte. Det här är inte skäl till avsked utan det är andra skäl. Det är de skäl som redovisats tidigare, han var trött och sliten.
Revisionen beräknas bli klar efter påsk.
– Vi ska införa en förbättring. Det handlar om att lära av revisionen så att vi inte hamnar i den här situationen igen utan att vi nu skapar strukturer, regler och använder sunt förnuft, säger Kjell Norman.

 

Mer läsning

Annons