Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skivlingarna frodas i stationen

/
  • Ostronskivlingar. Det finns tre­­ – fyra stora odlare i landet. Snart räknar familjen Muzdalo att deras företag ska vara ett av dem.
  • Skördetid. Aleksandar Muzdalo berättar att det är viktigt att ostronskivlingarna plockas vid exakt rätt tidpunkt.
  • Uppfinningsrikedom. För att få upp all halm till övervåningen byggdes en egenritad hisskonstruktion.

Det växer så det knakar i Hamrångefjärdens gamla stationshus. Här produceras ekologisk ostronskivling som grossisterna i Stockholm ropar efter.

– Det är en evig evolution som pågår här inne, säger Aleksandar Muzdalo, som är den unga företagaren bakom Norrlands Skivling HB.

Annons

Det har nu gått drygt ett år sedan stationshuset köptes av familjen Muzdalo från Gävle. Här har man jobbat hårt med att anpassa huset och tekniken med att få fram den ultimata produktionen.

– Vi har långt kvar dit; hittills har vi nog gjort alla misstag man kan tänka sig, säger 24-årige Aleksandar Muzdalo med ett leende. Men nu börjar allt experimenterande och forskning att ge resultat, fortsätter han.

Stöd från länsstyrelsen

Aleksandar pluggar till energiingenjör på Högskolan i Gävle, parallellt med det egna företaget som han har tillsammans med brodern Nikola, 21. Pappa Todor Muzdalo bidrar som mentor, men det är sönerna som sköter ruljansen.

– Det är tack vare länsstyrelsens företagsstöd inom landsbygdsprogrammet som vi kunnat förverkliga det här, säger Aleksandar.

Växer i en månad

I en jättestor trumma blandas halmhack och vatten i 70 graders värme. Via en specialkonstruktion fylls sedan stora plastpåsar med halm varvat med svampmycelet. Hål stansas i plasten, och därefter hängs påsarna upp i lokaler med perfekt luftfuktighet och temperatur. Likt jättestora kokonger hänger de sedan på rad, medan ostronskivlingen så småningom växer ut ur hålen. Först ska det vara mörkt, sedan ljust för tillväxten. Hela processen tar en månad innan svampen kan skördas.

Ständiga experiment

Deras ostronskivlingar är Kravgodkända, och efterfrågan stor. Varje tisdag levereras svamp till grossisterna i Stockholm. Ica Maxi i Gävle kommer att få leverans två gånger i veckan, och Coop är på gång.

Det pågår ständigt tekniska experiment i stationshuset. Längst upp under taket finns en loge där halmen förvaras. En hiss konstruerades för att få upp balarna dit. Filteranordning som tar bort dammet, och kompressorer som fördelar luft och vatten i lagom doser. Så småningom ska allt vara automatiserat.

I dag finns plats för 250 påsar, där varje påse ger cirka fem kilo svamp. I dagsläget plockas minst 15 kilo per dag. Planer finns dock på att bygga ut huset för ökad produktion.

Får låna verktyg

Familjen bor i Gävle, men är varje dag i Hamrångefjärden. Folk i omgivningarna är helt fantastiska, bedyrar Todor.

– De plogar utan att vi ens frågat, och om det saknats något i verktygsväg, så får vi alltid låna av någon som har. Vi är så glada att det blev här som vi startade, säger Aleksandar.

Mer läsning

Annons