Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola blockar facebook

Gymnasieskolan Thoren business school i Gävle har på prov blockerat facebook i elevernas och lärarnas datorer under skoltid.
– Vi gör det som ett test, för att se om det kan öka studieron, säger rektor Fredrik Nilsson.

Annons

Alla elever på Thoren får låna en bärbar dator under hela sin tid på skolan. Eleverna gör en stor del av sitt skolarbete på dem och har dem påslagna under de flesta lektioner.

– Vi har länge haft helt fritt och till och med använt oss av facebook ibland i undervisningen. Men nu har vi bestämt att på prov i tre-fyra veckor blockera facebook i skolans trådlösa nätverk för att se om eleverna får mer gjort på lektionerna om de inte har möjlighet att gå in på facebook, säger skolans rektor Fredrik Nilsson.

En del elever har reagerat starkt negativt, och tycker att det inte är likt skolan att ha hårda regler och förbud.

En elev skriver i sin blogg efter sin första facebook-fria dag på skolan, då han inte heller lyckades logga in på sin blogg eller privata mejl:

”På nåt sätt lyckades dom spärra så att man inte kunde logga in någonstans över huvud taget vilket har resulterat i att jag nästan suttit och skakat pga abstinens framför min data” och ”Förstår ni hur handikappad jag har känt mig?”.

Och det är just det där som rektorn vill komma åt.

– Jag hoppas att eleverna kommer att inse själva att det är ett beroende. Att de inser att de fått mer studiero och fått mer gjort på lektionerna när de inte haft möjligheten att chatta med kompisar. Frestelsen kan bli för stor när möjligheten finns, säger Fredrik Nilsson.

Han betonar att facebookblockaden är på prov, och att den kommer att utvärderas tillsammans med eleverna.

Blockaden gäller inte själva datorerna, utan när de används i skolans nätverk. När datorn tas med hem går det att surfa fritt.

Mer läsning

Annons