Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen kräver svar från friskola i Gävle

En friskola i Gävle har anmälts till Skolinspektionen av en elevs mamma. Nu vill myndigheten att skolans huvudman, dess vice rektor, bemöter uppgifterna.

Annons

Det är en elevs mamma som anmält skolan. Enligt hennes anmälan utsätts eleven för kränkande behandling, och får inte det speciella stödet hen har behov av. Personal på skolan ska även ha tagit "hårda fysiska tag" i eleven.

Eleven ska ha utsatts för kränkande behandling hundratals gånger, men anmälan gäller just en händelse. Vid tillfället ska skolans rektor ha skällt på eleven inför klasskamraterna, och sedan ringt pappan och bett honom hämta eleven. När han gjorde det ska rektorn och vice rektorn ha "stått över" eleven som satt i sin bänk, något som den anmälande mamman fäster särskild vikt vid. Eleven har uppgett att rektorn gjort hen illa, och mamman tror att personalen tagit hårda tag i eleven. Just det ska hon vid flera tillfällen ha påpekat att de inte får göra.

Mamman tror inte att skolan klarar av barn med ADHD - problematik. I anmälan uttrycker hon oro över att hennes barn ska få men för livet av att gå i skolan. Familjen ska ha diskuterat med rektorn kring att anmäla situationen tidigare. Men mamman upplever att skolans rektor är manipulativ som fått familjen att känna hopp, utan att några åtgärder följts.

Skolinspektionen vill att friskolans vice rektor, som är huvudman, besvarar en lång rad frågor om elevens situation. Frågorna handlar om skolans kännedom och bedömning av elevens situation, vilka åtgärder som vidtagits och huruvida de följts.

Mer läsning

Annons