Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolkvaliteten bättre i Ockelbo och Älvkarleby

/
  • Ockelbo har gjort rejäla kvalitetsförbättringar inom skolan, enligt Föräldraalliansen Sverige.

Ockelbo och Älvkarleby har klättrat rejält i Föräldraalliansens ranking av Sveriges bästa skolkommuner.

– Vi är inte nöjda med plats 85, vi vill bli ännu bättre, fastslår Anna Schönning, nämndens S-ordförande i Ockelbo.

Annons

Föräldraalliansen Sverige rankar varje år landets skolkommuner. Föräldraalliansens kommunala grundskoleindex utgår från ett föräldraperspektiv. Fyra kvalitetsområden beräknas, viktas och läggs samman till ett sammanlagt kvalitetsindex för grundskolan i respektive kommun.

De kvalitetsområden som används är måluppfyllelse, pedagogisk personal, övriga hälso- och studiefrämjande resurser och fritidshemmen. Kommunerna rangordnas sedan från 1 till 290.

Klättrat uppåt

I år har Älvkarleby kommun klättrat 169 placeringar från plats 263 förra året till 94 i år och Ockelbo har klättrat från plats 230 till plats 85.

– 2006 låg vi på plats 26 men förra året gjorde vi ett jättedipp. Det berodde förmodligen på ett inrapporteringsfel när det gäller lärartätheten 2008. Vi har inte återhämtat oss radikalt och vi är inte nöjda med plats 85, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Anna Schönning (S).

Intressant rapport

Föräldraalliansens rapport är intressant men hon betonar att kommunen i första hand tittar på Skolverkets rapporter.

– Våra resultat sjunker och vi försöker se vilken åtgärdsplan vi ska ha.

Tierps kommun har en föga smickrade placering på 270, sämst i Uppland, men det är i alla fall åtta placeringar bättre än förra året. Sandviken kommun rasar 112 placeringar från 62 till 174.

– Det låter inte bra. Jag kan inte svara på vad det beror på, upplevelsen av skolans verksamhet är komplex och omfattande. Det ekonomiska läget vi har delar vi med majoriteten av Sveriges kommuner men sedan kan det få genomslag på olika sätt, säger Lars Walter, chef för de kommunala skolorna i Sandviken.

Minskat budgetramarna

– Det går inte att blunda för att ekonomin har sin del i det här. Det som Sandviken gjorde och som vi fick verkställa under pågående år var att minska budgetramarna. Det var det inte många andra kommuner som gjorde.

Gävle kommun tappar bara tio placeringar men landar ändå på en betydligt sämre placering än Sandviken med plats 244.

Överkalix utsågs till Sveriges bästa skolkommun medan Kalix kommun hamnade på jumboplats.

Mer läsning

Annons