Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket kritiserar Gävleskola för bristfälligt elevstöd

En före detta elev på Sofiedalsskolan i Gävle tyckte inte att hon fick tillräckligt med stöd under sin utbildning.

Annons


Mamman anmälde skolan till Skolverket, som nu konstaterar att skolan inte har levt upp till kraven om en elevs rätt till särskilt stöd och utbildning.

I anmälan har mamman skrivit att dottern hade det jobbigt med inlärningssvårigheter under hela sin skoltid, men att hon inte fick hjälp. Det ledde till att hon var borta från skolan under långa perioder.

Personal på skolan ska även ha berättat för klassen om anledningen till elevens frånvaro, utan att hon gått med på det. Skolan har sedan gjort en anmälan till Socialtjänsten vilket eleven upplevde som kränkande.

Kommunen har fått bemöta kritiken och skriver att man på skolan gjort bedömningen att elevens stödbehov var av psykosocial art snarare än stöd grundat på inlärningssvårigheter.

Skolan ska även ha erbjudit stödinsatser i form av åtgärdsprogram, extrapersonal, samtal med både eleven och hemmet samt möjlighet för eleven att arbeta enskilt.

Skolverket anser att skolan inte har utrett orsaken till elevens frånvaro och andra svårigheter ordentligt och uppmanar nu Gävle kommun att redovisa vilka åtgärder som vidtagits efter kritiken. Anna Molin

Mer läsning

Annons